Evropski filmski program

Srbija, 07. Septembar 2009. PR Objave: Najava -

Evropski filmski program

Filmski program Sarajevskog centra, i naših EU-partnera, se seli u sledeći grad. Od 7. - 11.9. 2009. publika iz Bihaća i Unsko-sanskog kantona i imaće priliku da pogleda filmove iz Sedmice evropskog filma.

Partner u Bihaću je Kulturni centar Bihać. Na programu ove filmskih restrospektiva su značaje evropske produkcije iz proteklih nekoliko godina: Haritonov Hor (Grčka, 2006), Leptirov jezik (Španija, 1999), Preodgajanje (Italija, 2006), Sreća (Češka, 2005) i Bijeg (Francuska 2004).

Retrospektivu filma u Bihaću otvoriće češki film Sreća, režisera Bohdana Slama. Film je nagrađen kao najbolji film na Međunarodnom festivalu u Montrealu, San Sebastijanu i Atini, te najbolji češki film u 2005-toj godini. Nominovan za Evropsku filmsku nagradu. Projekcije u Goraždu će se održavati od 7. - 11.9.2009. u Kulturnom centru u 20 sati.
Publika u Gradišci će takođe moći uživati u trodnevnoj Reviji evropskog filma. Revija će igrati od 7. - 9.9.2009, a realizuje se u saradnji sa Agencijom za regionalni razvoj i Centrom za kulturu u Gradišci.

Motiv iz filma -Haritonov Hor-Treći grad u Bosni i Hercegovini u kojem će naredne sedmice igrati hitovi evropske kinematografije jeste Brčko. Prikazivajem igranih filmova Haritonov Hor (Grčka, 2006), Leptirov jezik (Španija, 1999), Preodgajanje (Italija, 2006), Sreća (Češka, 2005) i Film koji govori (Portugal , 2005) u Brčkom će se od 8. - 12.9.2009. dešavati Sedmica evropskog filma. Svaki dan u 20 sati publika će imati priliku pogledati jedno ostvarenje.

Cilj ovog filmskog projekta je promocija evropske kinematografije i ne-mainstream/nekomercijalnog filma, koji se ne nalaze na svakodnevnom repertoaru malobrojnih bh. kina, a koji su i pored toga reprezentativni za dotične zemlje. Ulaz na sve projekcije je besplatan.

Sedmice evropskog filma su već igrale u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Tuzli, Mostaru, Goraždu, Trebinju i Istočnom Sarajevu, a nakon prikazivanja u Bihaću, Brčkom i Gradišci, program će u oktobru biti prikazan i u Gračanici.PODACI O FIRMI

Naziv: KULporter
Grad: Banja Luka
Web: www.kulporter.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Međunarodni festival Sarajevska zima

Predstavom pod nazivom "Ovo je Jonesko, budalo", rađenom prema dramskim tekstovima Eugenea Ionescoa... Više...

Hladno pivo u Sarajevu

23. oktobra 2009. u sarajevskom Domu mladih će nastupiti kultni hrvatski rock sastav – Hladno... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed