Konferencija za medije povodom 4. Sajma šljiva u Osecini

Osečina, 23. Avgust 2009. PR Objave: Saopštenje -

Konferencija za medije povodom 4. Sajma Å¡ljiva u Osecini

Ovogodišnji Sajam šljiva u Osečini, koji se održava od 28. do 30. avgusta, okupiće preko 200 izlagača, a otvoriće ga potpredsednik Vlade Srbije i ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić, najavljeno je na konferenciji za medije u sedištu Kolubarskog okruga u Valjevu.

Potpredsednik Vlade će prvog sajamskog dana otvoriti i novu fabriku za preradu šljiva firme "Intema". Gradnju novih proizvodnih kapaciteta preduzetnika Ratka Beganovića, u kojima će u dogledno vreme biti 70 novih radnih mesta, sa 120.000 evra pomogla je Vlada Srbije preko Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza Srbije (SIEPA).

-Tokom Sajma biće održani okrugli stolovi, predavanja i tribine o proizvodnji šljive i rakije, zatim o medu i pčelinjim proizvodima, kao i o potencijalima Osečine za investiciona ulaganja, gde važno mesto ima voćarstvo, odnosno šljivarstvo. Posetioci će biti besplatno posluženi suvom šljivom, čašicom "ljute" rakije i pekmezom na kriški hleba, a moći i da kupe sveže ubranu šljivu i brojne vrste prerađevina od ovog voća od kojih će pekmez, šljivani kolač "šljivko" i afrodizajački "karaban" (suve šljive, med i orasi) biti upakovani u "uniformisanu" ambalažu visokog dizajna, - istakao je Nenad Stevanović, predsednik opštine i Organizacionog odbora četvrte manifestacije u ovoj sredini posvećene šljivi.

Organizatori su najavili da će Sajam šljiva posetiti delegacije prijateljskih lokalnih samouprava, privrednici i kulturni poslenici iz svih bivših jugoslovenskih republika, kao članovi diplomatskog kora u našoj zemlji. Ambasador Kipra otvoriće specijalnu postavljenu izložbu postera sa motivima iz ove države. Dolazak su, za sada, potvrdili i prvi  sekretar Ambasade Kraljevine Norveške, najviši predstavnici austrijskog grada Štajnca i mnogi drugi.

- Prema podacima naše stručne službe za poljoprivredu u opštini Osečina od 3.100 domaćinstva njih 773 se izjasnilo da su voljni za ulaganja u nove šljivike i preradne kapacitete. Trenutno, na ovom području ima 140 mini sušara kod seljaka, zatim 11 tunela zadružne sušare u Peckoj, odnosno 10 tunela nekadašnjeg preduzeća "Podgorka iz Osečine". Za 40 dana u tim preradnim kapacitetima može da se osuši 12.000 tona šljive i dobije blizu 3.500 tona suve šljive. prošle godine izvezeno je 1.500 tona suvih šljiva, što je sa onim što je sa izvozom sa područja susedne valjevske opštine predstavlja gotovo polovinu ukupnog izvoza suvih šljiva iz Srbije. Sve su to argumenti da lokalna zajednica i njeni voćari, a i šire, i ovom prilikom, po četvrti put zaredom, poručimo: "Šljiva, bre!" Krajnje je vreme da počenemo da je bolje "šljivimo", jer je ona naše juče, danas i sutra, naše izvorište i utočište, identitet i nada – istakao je Milan Simić, predsednik SO Osečina.

Budžet Sajma šljiva u Osečini iznosi četiri miliona dinara od kojih je dva miliona obezbedilo Ministarstvo za ekonomiju i regionalni razvoj Srbije, a ostatak su sopstveni prihodi, donacije i sponzorstva.PODACI O FIRMI

Naziv: Informativna služba opštine Osečina
Adresa: Karađorđeva 78
Grad: Osečina 14253
e-mail: sajamsljiva@osecina.com
Web: www.osecina.com
Tel: 014/51-031
Kontakt osoba:
Ime: Sandra Dominik
Funkcija: PR Sajma sljiva
Tel:
e-mail:

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

BEST Conference Day - Leadership in STEM 5. april 2024. godine

Udruženje studenata tehnike Evrope - BEST Beograd će ovog proleća održati konferenciju pod imenom... Više...

Lokalne fondacije - ključ za unapređenje života u zajednici

Snaga svakog društva leži u snažnim zajednicama, a udruženim naporima građani mogu doprineti... Više...

Za hrabri iskorak - Žene koje pomeraju granice

Ženski aktivizam ima značajnu ulogu u procesu normalizacije odnosa na Zapadnom Balkanu Žene svojim... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed