Izložba - Generacija FLU 1993.

Beograd, 20. Avgust 2009. PR Objave: Obaveštenje -

Izložba - Generacija FLU 1993.

Likovna izložba generacije koja je započela svoje studije na FLU 1993. godine, organizovana 2009. godine, deset godina posle diplomiranja, upriličena je na osnovu jednog konvencionalnog kriterijuma te, naizgled, bez nekih većih pretenzija. Daje se jedan opšti presek koji bi se mogao uporediti sa drugim sličnim generacijskim prezentacijama, što bi dalo uvid u to da li postoje neke bitnije generacijske razlike i kakvi su tokovi razvoja svake od njih.

Ova likovna prezentacija koja je pred nama, ima karakterističan psihološki profil koji se odlikuje snažnim emocionalnim nabojem sa velikom dozom svežih boja i optimizma, što je karakteristično za mlade ljude koji vole život ali koji se, u isto vreme, osećaju nesigurno u njemu. U teškim vremenima šta nam drugo preostaje osim da se branimo – nadom. Uz nekoliko izuzetaka kod kojih dominira statika, krutost i izolovanost onoga što se prikazuje, većina autora stvara živa i dinamična dela u kojima je sve povezano i u kojima je, kao u Heraklitovoj reci, sve u pokretu. I sa jednim i sa drugim konceptom, svakako se mogu ostvariti estetski vredna dela, ali ovi drugi autori su u psihološkoj prednosti jer su komunikativniji i adaptabilniji. Njihovi radovi bude više raznovrsnih asocijacija i teži su za tumačenje.

Stiče se opšti utisak da skoro svi autori teže da istaknu svoju individualnost, da pronađu svoj način oblikovanja i izražavanja. To je svakako poželjno. Ali, ako je potreba za originalnošću nedovoljna, jer osobenost i originalnost nisu jedno isto, i ako je spontanost inhibirana, tada lako dolazi do zatvaranja i dosadnog variranja istog. Na ovoj izložbi bih, ako bi mi bilo dato to pravo, dao prednost autorima koji su izložili radove koji izgledaju kao da ih nije radio isti čovek, kao da su to radovi iz različitih generacija, pa čak i iz različitih vekova. Kod njih bi se, ako ih Bog poživi, mogla naći i dela koja će pripadati vremenu koje je daleko ispred nas.

Prema nekim statističkim podacima, u svakoj generaciji postoji bar jedan do dva autora koji bi mogli to da izvedu, ali mi, srećom, sada ne znamo ko bi to mogao biti, niti znamo da li će se baš tako složiti sve okolnosti da se to i desi. Ali znamo da može naći samo onaj koji traži.PODACI O FIRMI

Naziv: Galerija fakulteta likovnih umetnosti
Adresa: Knez Mihailova 53
Grad: Beograd 11000
e-mail: galerijaflu@flu.bg.ac.rs
Tel: 011/ 2630 635

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Znaci promene koje SIGN mreža donosi 10 godina na zapadnom Balkanu

Mreža nezavisnih fondacija u jugoistočnoj Evropi (SIGN) proslavila je desetogodišnjicu svog rada... Više...

Učenici BIS organizovali izuzetno uspešnu godišnju izložbu fotografija

U Britanskoj internacionalnoj školi Klub fotografije postoji već pet godina i mesto je gde učenici... Više...

Ambasadorka Australije rado viđen gost LUNE i Požarevca

Kad je posvećenost poslu i stvaralaštvu zajednička vrednost, onda ne samo da nema prepreka - već... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed