Zvona 09

Srbija, 19. Avgust 2009. PR Objave: Saopštenje -

Zvona 09

Muzej savremene umetnosti RS u saradnji sa Centrom za savremenu umetnost, Sarajevo i Centrom za vizuelne komunikacije Protok iz Banja Luke organizuje izložbu finalista ZVONA čije otvaranje će se desiti 20. avgusta u 20h u Muzeju savremene umetnosti RS u Banja Luci.

Na konkurs za Godišnju nagradu za mlade likovne umjetnike BiH, ove godine se prijavilo 27 umetnica i umetnika. U finale ZVONA 09, žiri je jednoglasno izabrao: Irenu Sladoje iz Sarajeva; Borjanu Mrđu iz Banja Luke; Bojanu Tamindžiju iz Ljubinja i Dajana Špirića iz Banja Luke.

Žiri je radio 23. i 24. juna, u sastavu: Alenka Gregorič, Ljubljana, Predsednica žirija; Antonija Majača, Zagreb; Asja Mandić, Sarajevo; Lana Pavlović, Banja Luka; Ervin Babić, Sarajevo (dobitnik nagrade ZVONO 2008.godine).

Žiri je vrednovao radove u odnosu na aktuelne debate i teme u savremenoj umetnosti.

Kriterijumi za izbor formirani su oko ideje inovativnosti, te društvenog angažmana i individualnog pozicioniranja umetnika u širem socijalnom kontekstu. Namera nagrade ZVONO je da ukaže lokalnoj, regionalnoj i internacionalnoj umetničkoj, kao i široj javnosti, na mlade umetnike i recentnu umetničku produkciju u Bosni i Hercegovini.

Umetnici koji su ušli u finale ZVONA 09 su jasno artikulisali svoju umetničku poziciju unutar relevantnih društvenih tema i odnosa. Stav žirija je da su radovi finalista uspešno problematizovali kontekst u kojem deluju, ne samo konstatovanjem stanja, već i uspostavljanjem delatnog dijaloga između pojedinca i društva.

Na otvaranju izložbe biti će proglašen dobitnik / dobitnica ZVONA 09. Nagrada se sastoji od 6-nedeljnog boravka u New Yorku, u prestižnom International Studio & Curatorial Programu i samostalne izložbe u Umetničkoj galeriji BiH, u Sarajevu.PODACI O FIRMI

Naziv: KULporter
Grad: Banja Luka
Web: www.kulporter.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Znaci promene koje SIGN mreža donosi 10 godina na zapadnom Balkanu

Mreža nezavisnih fondacija u jugoistočnoj Evropi (SIGN) proslavila je desetogodišnjicu svog rada... Više...

Učenici BIS organizovali izuzetno uspešnu godišnju izložbu fotografija

U Britanskoj internacionalnoj školi Klub fotografije postoji već pet godina i mesto je gde učenici... Više...

Izložba povodom obeležavanja "Nacionalnog dana bez duvana"

Povodom obeležavanja 31. januara, "Nacionalnog dana bez duvana", Institut za javno zdravlje Srbije... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed