Internet servis za distribuciju saopštenja za medije

Novi Sad, 23. Juli 2009. PR Objave: Intervju -

Internet servis za distribuciju saopštenja za medije

Početkom juna ove godine startovao je sa radom Internet servis za distribuciju saopštenja za medije - PR-Objave.com. Razgovarali smo sa osnivačem i vlasnikom ovog servisa, Draganom Varagićem o tome šta i kako radi ovaj servis, kao i kakva su prva iskustva u njegovoj eksploataciji.

Kako ste došli na ideju da kreirate baš online servis za slanje saopštenja, obzirom da na ovim prostorima nema baš puno primera ovakvih servisa?

Inicijalna ideja je bila upravo da se kreira servis koji na sličan način kao i u razvijenim zemljama omogućuje kvalitetnu online distribuciju postojećih i novih saopštenja za javnost. Još pre četiri godine sam bio u pregovorima sa jednom velikom izdavačkom kućom da zajedno pokrenemo ovakav servis, ali do ostvarenja ovog servisa nije došlo iz različitih razloga. Pre godinu dana sam odlučio da samostalno pokrenem servis za distribuciju saopštenja, i bilo je otprilike potrebno godinu dana od same odluke, da se dođe do momenta da servis PRObjave.com i "ugleda svetlost Internet dana".

Sama ideja za postojanje ovakvog tipa servisa je jednostavna: Svakog dana mediji pri objavljivanju svojih vesti koriste vesti novinskih agencija i prispela saopštenja, od kojih biraju šta će i na koji način objaviti – obraditi ili jednostavno preuzeti deo prispelih agencijskih vesti i saopštenja. Praksa je pokazala da se pri odabiru medija šta je njima važno da se objavi ili ne, veliki broj saopštenja nikada i ne objavi. Servisi za distribuciju saopštenja upravo pomažu organizacijama da njihova saopštenja svakako dođu do javnosti, u ovom slučaju – putem korišćenja različitih Internet medija.

Šta konkretno omogućuje servis koji ste pokrenuli?

Servis PRObjave.com omogućuje distribuciju saopštenja putem Interneta koja ima za cilj povećanje "vidljivosti" organizacije, njenih proizvoda i usluga, kao i povećanje broja objavljenih saopštenja, i povećanje posećenosti samog Web sajta organizacije.

PRObjave.com predstavlja skup online medija koji čita generalna javnost i predstavnici ostalih klasičnih i Internet medija, dok sa druge strane određeni broj online medija prenosi saopštenja sa servisa PRObjave.com i na taj način povećava "vidljivost" objavljenih saopštenja.

Prvog dana oficijelnog rada servisa PRObjave.com pušteno je saopštenje o tome šta je ovaj servis, i uz ovo saopštenje dat je u prilogu rad sa ovogodišnje konferencije o e-poslovanju "E-trgovina 2009", gde je opisan sistem rada servisa za online distribuciju saopštenja za javnost.

Kako su korisnici reagovali kada je PR-Objave.com počeo sa radom?

Nakon puštanja servisa u rad, ispostavilo se da praktično i nije bilo negativnih reakcija, veliki broj osoba iz PR struke (ovaj servis je prvenstveno namenjen osobama u organizacijama koje su u sektorima za odnose s javnošću) je izjavilo da smatraju potrebnim ovakav tip servisa, dok sa druge strane postojao je i značajan broj onih koji nisu baš odmah shvatili čemu tačno služi ovokav servis, i kako bi ga oni konkretno koristili, jer do tada nisu koristili ovakve servise. Kako vreme prolazi, onih koji ne shvataju ulogu servisa PRObjave.com sve je manje.

U stručnoj PR javnosti se sa druge strane desila kontraverzna situacija, obzirom da je jedan deo PR profesionalaca postavio pitanje etičnosti ovog tipa servisa (PRObjave.com nije jedini servis ovog tipa u Srbiji), obzirom da komercijalni servisi za distribuciju saopštenja uvode javno u praksu slanja saopštenja za javnost "instituciju plaćanja" za objavu saopštenja, što zvanično nije slučaj kada se saopštenja šalju predstavnicima klisičnih i ostalih Internet medija.

Razlika između slanja saopštenja klasičnim medijima i servisima za distribuciju saopštenja je u tome što predstavnici medija imaju mogućnost da "obrade" saopštenje u odnosu na uređivačku politiku medija i sposobnost novinara da od saopštenja napravi vest u kjoj ne mora puno toga da ostane od originalnog saopštenja, dok se u slučaju objave saopštenja preko serisa za njihovu distribuciju saopštenja se objavljuju u originalnoj formi – onako kako su poslata (ovaj tip servisa ima i naziv OTS – Original Tekst Service).

Upravo iz opisanih razloga, u Društvu Srbije za odnose s javnošću (DSOJ) planirano je da se u septembru mesecu ove godine održi okrugli sto na temu upotrebe servisa za distribuciju saopštenja za javnost, gde bi trebalo da se razjasni uloga ovog tipa servisa u PR struci.

Kako reaguje generalna javnost na ovaj servis (ako imate takve informacije)?

Ispostavilo se da sam Web sajt PRObjave.com liči na različite sajtove koji objavljuju dnevne vesti, i većina generalnih korisnika misli da se nalazi na još jednom od ovakvih Web sajtova. Iz tog razloga im je čudno što moraju da se (besplatno) registruju da bi videli celu vest (saopštenje), a sa duge strane se na puno mesta pominje ključna reč "saopštenje", što baš i nije uobičajeno na klasičnim sajtovima koji objavljuju vesti.

Razlog zbog čega dolazi do "nesporazuma" je sam fokus ovog servisa, gde je sasvim u redu da korisnici mogu čitati saopštenja preko samog Web sajta PRObjave.com, ali kako je to u osnovi servis za  distribuciju saopštenja, ta ista saopštenja se mogu pročitati i na različitim drugim mestima na Internetu. Nama je iz tog razloga bitnije da imamo više informacija o korisnicima koji žele da pročitaju saopštenja na samom sajtu PRObjave.com zbog potreba klijenata, i zato se traži registracija da bi se pročitalo celo saopštenje. Kompletno objavljena saopštenja bez registracije korisnika mogu se pronaći na različitim mestima online, i mi na ovaj način "pomažemo" online medijima koji su preuzeli saopštenja sa ovog servisa.

Kada se korisnik jednom registruje na servis PRObjave.com, uglavnom više ni ne mora da se prijavljuje u sistem, jer ga Web sajt automatski prepoznaje.PODACI O FIRMI

Naziv: Poslovni magazin
Adresa: Valentina Vodnika 6-8
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: redakcija@poslovnimagazin.biz
Web: www.poslovnimagazin.biz
Tel: 021 63 41 694

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Nemački auto servisni koncept Motoo proširuje mrežu u Srbiji

Ugovor o franšizi potpisalo 14 servisa Potpisivanjem ugovora o franšizi sa jednim od najpoznatijih... Više...

Portal Telegraf proslavio prvi rođendan

Rođendanska zabava portala www.Telegraf.rs održana je sinoć u prostorijama Komtrejda i trajala... Više...

U toku je upis polaznika na svim odsecima Škole za medijske talente

U Školi za medijske talente Balkan media tim u toku je upis nove generacije polaznika na sledećim... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed