Boemske noći u slavu Đure Jakšića

Nova Crnja, 14. Juli 2009. PR Objave: Poziv -

Boemske noÄi u slavu Äure JakÅ¡iÄa

Po učesnicima i posetiocima najmasovnija letnja manifestacija u opštini Nova Crnja – "Boemske noći", u slavu onog drugog, boemskog karaktera velikog pesnika Đure Jakšića, biće priređena u Srpskoj Crnji trećeg julskog vikenda - od 19. i 21. jula.

U nedelju, 19. jula, predviđeni su glavni sadržaji "Boemske noći", kojoj će prethoditi najpre vožnja fijakerom kroz selo, boemsko druženje književnika, umetnika, muzičara, glumaca, pesnika, vinara i poštovalaca stila života kojim je živeo i veliki pesnik. Biće najpre priređen pecaroški maraton i bioskopska predstava za decu, zatim izložbe poznatog orlovatskog slikara Milana Vukova i tomaševačkog vajara  Lazara Bogdanova u kući Đure Jakšića. A sve uz vino i posluženje, pesmu i svirku tamburaša, kazivanje  stihova i proznih zapisa poznatih vojvođanskih pisaca Boška Ivkova, Dragoljuba Pavlova i Bore Bihorca, te banatskog poete Ivana Danikova, koji su  takođe koračali boemskim stazama.

Za tu priliku će i Udruženje crnjanskih žena pripremiti nešto iz narodne kulinarske ponude, a vinari iz Taraša ponudće sve čuvenija taraška vina. Kada se društvo već dobro "zalaufa" u dvorištu Đurine kuće, bomeska atmosfera sa Rašom Popovim, "svetskim istraživačem života", i dr Slobodanom Jovićem, odličnim  poznavaocem ovakvog stila življenja -  biće preneta na sportski stadion u školskom dvorištu. Tu će se bomska elita predstaviti u lepšem svetlu, a veselu atmosferu i životni optimizam  preneće crnjanski folklorci i njihovi gosti - tamburaški orkestar "Lale sa Moriša" iz srpskog sela Čeneja u Rumuniji. Biće to tako dok ne prođe "ponoć nema", a onda noć preuzimaju mladi i rokeri.

Druge boemske noći, u ponedeljak, 20. jula, prethodiće tamičenje kuvara riblje čorbe za "Crnjanski zlatni kotlić", zatim  dečje bioskopske i pozorišne  predstave mesnog Pozorišta "Tri plus" u Domu kulture, kao  druženje uz tamburaše u Đurinoj kući. Tu će u 19 sati početi kartaroško finale za igru  "Tri nanovo". Od 21 sat takođe na sportskom igralištu održaće se "noć igre i lepote",  koja će biti u znaku razigranih  amaterskih folklornih družina  i lepih devojaka, koje će se nadmetati za titulu "Najlepše gošće". I glumci će imati šta da kažu za ovu priliku. Biće  tu i javno predstavljeni svi pobednici raznih takmičenja.

Trećeg slavskog dana – Na dan Sv Prokopija, u crkvi će crnjanski sveštenik služiti prazničnu liturgiju. Hor Srpske saoborne crkve u Temišvaru će u podne, u dvorištu kuće Đure Jakšića, prirediti koncert crkvenih i duhovnih pesama. Očekuje se da će koncertu prisustvovati vladika banatski, gospodin Nikanor. U popodnevnim satima biće bioskopska predstava za decu, a od 21 sat i rok koncert za mlade.PODACI O FIRMI

Naziv: Skupština opštine Nova Crnja
Adresa: JNA 110
Grad: Nova Crnja 23218
Web: www.sonovacrnja.org.rs
Tel: 023 815129
Kontakt osoba:
Ime: Mile Todorov
Funkcija:
Tel:
e-mail: todorovmile@gmail.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Održana treća "ProAkcija" na Adi Ciganliji - Odlična zabava i nezaboravni vatromet

Treću po redu manifestaciju „ProAkcija", koja je održana na beogradskoj Adi Ciganliji, posetilo... Više...

ProCredit banka obeležava još jednu godišnjicu poslovanja sa Beograđanima na Adi Ciganliji - Besplatan koncert i muzički vatromet za sve

Veliki besplatan koncert i spektarularan muzički vatromet obeležiće i ovogodišnju manifestaciju... Više...

Novogodišnja magija i na Tašmajdanu i Sava Promenadi

"Belgrade Winter Magic" zabavni i humanitarni projekat naše prestonice, biće održan u sklopu tradicionalne... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed