Koji ste tip vozača?

Kranj, Slovenija, 27. Avgust 2015. PR Objave: Saopštenje -

Koji ste tip vozaÄa?

Istraživanje koje su sproveli Goodyear i LSE otkriva da se na našim putevima dnevno susreće sedam različitih tipova ličnosti vozača. Da li spadate među vozače koji na putu do posla trube ako automobil ispred njih ne krene dovoljno brzo kad se upali zeleno svetlo? Da li nekad otvorite prozor kako bi vozaču u susednom autu objasnili da je pogrešno skrenuo i napravio prekršaj? Ili možda prekršaje drugih uopšte ne primećujete?

Istraživanje koje su sproveli Goodyear i LSE otkriva da se na našim putevima dnevno susreće sedam različitih tipova ličnosti vozača.    

Da li spadate među vozače koji na putu do posla trube ako automobil ispred njih ne krene dovoljno brzo kad se upali zeleno svetlo? Da li nekad otvorite prozor kako bi vozaču u susednom autu objasnili da je pogrešno skrenuo i napravio prekršaj? Ili možda prekršaje drugih uopšte ne primećujete? Sve reakcije i ostale postupke koji su vašim saputnicima ponekad potpuno nerazumljivi sada možete da opravdate naučnim objašnjenjem. Naime, zaključci socijalnih psihologa iz Londonske škole ekonomije i političkih nauka (LSE) pokazuju da vreme provedeno za volanom može biti vrlo stresno, uz dosta frustracija, na koje ljudi različito reaguju.

Istraživanje o socijalnoj psihologiji sigurnosti u drumskom saobraćaju koje izvode LSE i Goodyear, jedan od vodećih proizvođača pneumatika na svetu, pokazuje da vozači na putu vrlo različito reaguju na ponašanje drugih učesnika u saobraćaju. Odlučujući faktor pri tome je način na koji se pojedinac suočava sa svojim osećanjima i neizvesnošću. Na osnovu toga istraživači su definisali sedam različitih tipova ličnosti[1] koji isplivaju na površinu u situacijama sa kojima se svaki dan susrećemo na putu:

  1. Učitelj: Želi da drugi vozači shvate gde su pogrešili, zato voli da ih podučava o greškama. Očekuje da mu se za uloženi trud oda priznanje.
  2. Sveznalica: Ubeđen je da ga okružuju sve sami nesposobnjakovići, a satisfakciju pokušava da postigne ponižavajućim vikanjem na druge vozače. 
  3. Takmičar: Uvek mora biti ispred ostalih vozača i nervira se ako mu neko smeta. Ako neko želi da ga prestigne, odmah ubrzava, a pri vožnji u koloni održava kratko rastojanje do vozila ispred sebe tako da niko ne može da se ubaci ispred njega.   
  4. Sudija: Želi da kazni druge vozače za svaki pogrešan potez koji primeti. Može se dogoditi da čak izađe iz vozila i direktno priđe drugom vozaču. 
  5. Filozof: Ponašanje drugih vozača, kakvo god da je, prihvata bez problema i pokušava da ga logično objasni. Tokom vožnje uspešno kontroliše svoja osećanja.  
  6. Ravnodušan posmatrač: Nepristojno ponašanje drugih učesnika u saobraćaju ne prima lično, a označava ih kao opasne vozače.
  7. Begunac: Tokom vožnje izoluje se od spoljašnjih faktora slušanjem muzike ili telefonskim razgovorima. U pitanju je strategija kojom se begunci izoluju kako ne bi morali da se bave drugim vozačima na putu i kako drugi vozači ne bi mogli da ih uznemiravaju.

Većina pomenutih tipova ponašanja može dovesti do opasnih situacija u saobraćaju, zato razumevanje sopstvenog ponašanja predstavlja prvi korak ka većoj samokontroli i istovremeno sigurnijoj vožnji.

Istraživačkim projektom koji će u budućnosti doneti još interesantnih i pre svega korisnih rezultata, LSE i Goodyear žele da utvrde na koji način vozači na putu utiču jedan na drugog.


[1] Istraživači su definisali sedam tipova ličnosti koristeći fokusne grupe i temeljite intervjue sa evropskim vozačima.

 

Informacije o korporaciji Goodyear
Goodyear je jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu. Zapošljava oko 67.000 ljudi, a proizvodnju ima u 50 fabrika koje se nalaze u 22 države širom sveta. U svoja dva Centra za inovacije, Akron u Ohaju i Colmar-Berg u Luksemburgu, nastoji da razvija najbolje proizvode i usluge koji u svojoj branši postavljaju standarde u tehnologiji i performansama. Za više informacija o korporaciji Goodyear i njenim proizvodima posetite internet stranu www.goodyear.com.

Informacije o LSE
Londonska škola ekonomije i političkih nauka (LSE) je jedan od najvažnijih univerziteta za društvene nauke na svetu. LSE je specijalni univerzitet globalnog dometa sa međunarodnim prilivom podataka. Njegova istraživanja i predmeti nastave obuhvataju širok spektar društvenih nauka, od ekonomskih, političkih i pravnih do sociologije, antropologije, računovodstva i finansija. Škola je osnovana 1895. godine i poznata je po svojoj akademskoj odličnosti. Među dobitnicima Nobelove nagrade 16 laureata je iz redova zaposlenih u ovoj školi ili njenih nekadašnjih studenata. Škola se ponosi kosmopolitskim organizmom sastavljenim od oko 9500 redovnih studenata iz 140 država. LSE ima više od 3000 zaposlenih od kojih je 46 procenata iz država izvan Velike Britanije.PODACI O FIRMI

Naziv: Golin-
Adresa: Takovska 45
Grad: Beograd 11000
Web: www.golin.com/rs
Tel: +381 11 3391010
Kontakt osoba:
Ime: Milica Šćekić
Funkcija: Account Manager
Tel:
e-mail: smilica@golin.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Novi pneumatici za prikolice obezbeđuju izvrsnu mobilnost u zimskim uslovima

Najnoviji pneumatici za prikolice Goodyear, Dunlop, Sava i Fulda voznim parkovima omogućavaju brojne... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed