Uticaj pneumatika na potrošnju goriva

Kranj, Slovenija, 28. Juli 2015. PR Objave: Saopštenje -

Uticaj pneumatika na potrošnju goriva

Na pneumatike odlazi čak 20% goriva koje vozilo potroši, pokazali su rezultati istraživanja kompanije Goodyear. Najvažniji razlozi za ovu činjenicu su otpor kotrljanja samih pneumatika i pritisak vazduha u njima. Naime, pneumatik se tokom kotrljanja deformiše i rasipa energiju, a tako izgubljena energija poznata je kao otpor kotrljanja koji neposredno utiče na potrošnju goriva.

Na pneumatike odlazi čak 20% goriva koje vozilo potroši, pokazali su rezultati istraživanja kompanije Goodyear. Najvažniji razlozi za ovu činjenicu su otpor kotrljanja samih pneumatika i pritisak vazduha u njima. Naime, pneumatik se tokom kotrljanja deformiše i rasipa energiju, a tako izgubljena energija poznata je kao otpor kotrljanja koji neposredno utiče na potrošnju goriva. Ako pneumatik ima manji otpor kotrljanja gubi manje energije i tako troši manje goriva, a time se takođe smanjuju i emisije CO2.

Smanjenje potrošnje goriva uz štedljive pneumatike

Jože Stružnik, generalni direktor prodaje kompanije Goodyear Dunlop Sava Tires, objasnio je da se pneumatici iz godine u godinu poboljšavaju i obuhvataju nove tehnologije koje omogućavaju manji otpor kotrljanja i time veću štedljivost: "U Goodyearovim razvojno-istraživačkim centrima u Evropi i Sjedinjenim Državama se na stotine sati posvećuje analiziranju, učenju, planiranju i razvijanju novih koncepata. Cilj je da vozačima ponudimo vrlo siguran pneumatik kojim mogu da pređu što više kilometara i da potroše što manje goriva. To se može ilustrovati pneumatikom Dunlop StreetResponse2 za male automobile koji omogućava čak 10% više pređenih kilometara u poređenju sa svojim prethodnikom."

Stružnik je istakao da je glavni izazov pri razvoju štedljivih pneumatika traženje novih načina kako kupcima ponuditi pneumatik koji će biti savršena kombinacija sigurnosti i štedljivosti: "Prvenstveno se trudimo da pronađemo način kako da dodatno smanjimo otpor kotrljanja, pri čemu sve vreme tragamo za novim okolnostima koje bi mogle da utiču na smanjenje potrošnje goriva. To nam je iznad očekivanja uspelo sa Goodyearovom tehnologijom AMT koja obezbeđuje da u pneumaticima sve vreme bude odgovarajući pritisak vazduha, a rezultat toga je osetna ušteda goriva.

Kompanija Goodyear je prošle godine lansirala i novu liniju štedljivih pneumatika za teretna vozila FUELMAX. Prevoznici, naime, sa voznim parkom od 50 kamiona (za koji su ranije koristili pneumatike svrstane u klasu D na EU oznaci za stepen iskorišćenja goriva), upotrebom pneumatika FUELMAX iste dimenzije, godišnje uštede 256.000 EUR (pri 150.000 pređenih kilometara).

Razlike između novog i upotrebljavanog pneumatika

Veliki uticaj na potrošnju goriva ima i činjenica da li je vozilo koje koristi nove ili upotrebljivane pneumatike.  Upotrebljivani pneumatik ima manji otpor kotrljanja, a osim toga, pri vožnji sa istrošenim pneumaticima potrebno je, osim o troškovima goriva, voditi računa i o sopstvenoj sigurnosti. Kod istrošenih pneumatika je, naime, kontakt automobila sa podlogom lošiji, a zbog tankog, istrošenog profila se sa površine prianjanja teže odstranjuje voda, pa u slučaju kiše ili na mokroj površini brzo dolazi do efekta akvaplaninga, a pogoršava se i kontrola nad vozilom i produžava put zaustavljanja, naročito na mokroj podlozi.

Korisni saveti pri izboru/kupovini pneumatika

Pri odlučivanju o vrsti pneumatika treba uzeti u obzir način vožnje i teren po kome se vozi, broj pređenih kilometara i slično. Takođe, potrebno je obratiti pažnju na mnoge karakteristike pneumatika koji su za vozača i njegovu sigurnost veoma važni. Goodyear zato u razvojnom procesu testira pneumatik na više od 50 različitih karakteristika, između ostalih vodljivost i kočenje na suvim i mokri putevima, bočnu stabilnost i stabilnost pri velikim brzinama. Osim toga, pri odlučivanju o kupovini pneumatika svakako treba proveriti i EU oznaku, koja služi potrošačima i prevoznicima kao polazna tačka, a nakon toga uzeti u obzir i druge karakteristike koje utiču na opšte performanse pneumatika.

 

Informacije o preduzeću Goodyear Dunlop Sava Tires
Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. je jedan od vodećih proizvođača pneumatika u jugoistočnoj Evropi. Od 2004. godine stopostotni vlasnik preduzeća je Goodyear Dunlop Tires Europe B. V. Društvo Goodyear Dunlop Sava Tires, koje je ove godine drugi put uzastopce dobilo certifikat "Top Employer", ima oko 1.400 zaposlenih.

Goodyear Dunlop Sava Tires proizvodi, odnosno prodaje, pneumatike za putnička, poluteretna i teretna vozila, pneumatike za industrijske i građevinske mašine, pneumatike za motocikle i unutrašnje gume. Prodajni program čine pneumatici pet robnih marki: Goodyear, Dunlop, Sava, Fulda i Debica. Naši pneumatici pružaju sigurnost i udobnost vozačima na putevima u celom svetu jer više od 90 procenata pneumatika prodajemo u evropske i druge države putem prodajne mreže koncerna Goodyear. Za više informacija o našim pneumaticima posetite internet strane www.goodyear.eu, www.dunlop.eu, www.fulda.eu i www.sava-tires.com.

Informacije o korporaciji Goodyear
Goodyear je jedan od najvećih proizvođača pneumatika na svetu. Zapošljava oko 67 hiljada ljudi, a proizvodnju ima u 50 pogona koji se nalaze u 22 države u svetu. U svoja dva Centra za inovacije, Akron u Ohaju i Colmar-Berg u Luksemburgu, Goodyear nastoji da razvija najnaprednije proizvode i usluge koji u svojoj branši postavljaju standarde u tehnologiji i performansama. Za više informacija o korporaciji Goodyear i njenim proizvodima posetite internet stranu www.goodyear.com.PODACI O FIRMI

Naziv: Golin-
Adresa: Takovska 45
Grad: Beograd 11000
Web: www.golin.com/rs
Tel: +381 11 3391010
Kontakt osoba:
Ime: Milica Šćekić
Funkcija: Account Manager
Tel:
e-mail: smilica@golin.com

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Goodyear na trkačkim stazama i u svetu e-sporta

Krajem prethodne nedelje Goodyear je dodatno učvrstio svoj položaj u svetu virtuelnog sporta. Njegovim... Više...

Goodyear na trkačkim stazama i u svetu e-sporta

Krajem prethodne nedelje Goodyear je dodatno učvrstio svoj položaj u svetu virtuelnog sporta. Njegovim... Više...

Goodyear na trkačkim stazama i u svetu e-sporta

Krajem prethodne nedelje Goodyear je dodatno učvrstio svoj položaj u svetu virtuelnog sporta. Njegovim... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed