Biciklom do zdravlja!

Beograd, 26. Maj 2015. PR Objave: Obaveštenje -

Biciklom do zdravlja!

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Mima Vasiljević je napisala tekst Priručnik za netrkače Bicikl je nova "Jedna jabuka dnevno". Pročitah negde tako jednom i pomislih da ja ipak malo bolje varim jabuke nego aluminijumske ramove. Šalu na stranu, bicikl zaista ima mnoge prednosti I kada bi svi mogli bar pola sata dnevno da odvojimo za vožnju imali bi smo zdraviji pa i lepši život.

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Mima Vasiljević je napisala tekst:

Priručnik za netrkače

Bicikl je nova "Jedna jabuka dnevno".

Pročitah negde tako jednom i pomislih da ja ipak malo bolje varim jabuke nego aluminijumske ramove.

Šalu na stranu, bicikl zaista ima mnoge prednosti I kada bi svi mogli bar pola sata dnevno da odvojimo za vožnju imali bi smo zdraviji pa i lepši život.

A kada bi biciklistička infrastruktura bila razvijenija kod nas, mogli bi smo koristiti isti, kao prevozno sredstvo. Zamislite samo koliko bi novca uštedeli na benzinu.Mnoge kompanije, u inostranstvu, ohrabruju svoje zaposlene da koriste bicikl - jer aktivniji radnik je is srećniji radnik, a često dobijaju i novčanu stimulaciju za korišćenje bicikla. Umerena fizička aktivnost pomaže imuno-sistemu u borbi protiv virusa i bakterija pa se kroz neko istraživanje došlo do zaključka da se upola manje razboljevaju oni koji voze bicikl, nekoliko puta nedeljno, u odnosu na one koji se posle posla zabodu na kauč, ispred televizora.

Znači, da bi bili zdravi i fit moramo biti fizički aktivni. To je svima jasno, bombarduju nas sa svih strana o tome koliko je bitno da se krećemo. Regularna fizička aktivnost sprečava razvoj različitih ozbiljnih bolesti kao što su - problemi sa srcem i krvnim sudovima, diabetes tipa 2, artritis, pa čak i nekih mentalnih bolesti. Međutim, ako ljudima ne objasnis u detalje šta oni mogu imati od toga što će se aktivirati, zadržaće se priča samo na zastrašivanju. A niko ne voli da bude zastrašivan.

Svaka aktivnost je bolja nego sedantan način života. A ono što je sjajno, kod bicikla, jeste da mogu svi da ga voze, bez obzira na nivo kondicije (osim ako ne postoji neki medicinski razlog koji bi ga isključivao u potpunosti, što je redak slučaj)

Bicikl je aktivnost koja može da bude niskog inteziteta (kao i visokog) i zglobovi i tetive ne trpe veliki napor pa se i osobama koje imaju prekomernu težinu preporučuje u redukciji kilaže, pre nego bilo koja druga aerobna aktivnost (bar dok se kilaža ne dovede u neko stanje gde zglobovi neće biti preopterećeni).

Kao što sam rekla, bicikl je, mahom, aerobna aktivnost pa će kardiovaskularni sistem biti uposlen i jedan od najefektivnijih treninga.

Srčani udar i visok pritisak spadaju u najčesća oboljenja kardiovaskularnog sistema. Kada redovno vozite bicikl, srce će jačati i postepeno smanjivati puls koji imate u mirovanju. Sto bi značilo da sa porastom kondicije vaše srce manje koristi svoje kapacitete. Tj. prostije rečeno - jača, jer jaka pumpa i nema potrebe da radi na maksimumu, zar ne?

A pošto sam pre određenog vremena pisala o srčanom pulsu, kliknite ovde da pročitate detaljnije šta je u stvari pisac hteo da kaže.

Dijabetes tipa 2 je izgleda postao „in" bolest poslednjih decenija. Ogroman je porast obolelih a razloge koje navode stručnjaci jeste (veoma loša) ishrana i neaktivnost. Insulin se luči u pankreasu i ako ga nema dovoljno - dobija se šećerna bolest. Ako ga ima previše imamo povećan nivo insulina. Ni jedno ni drugo ne valja, kada se pređe granica. I u zavisnosti od toga šta jedemo, luči nam se određena količina insulina. Insulin nam pomaže da šećeri iz hrane budu uneseni u mišiće kao gorivo - ako nema dovoljno insulina ili se na bilo koji način insulin ne koristi dobro - neće se ni dovoljno goriva dostavljati mišićima. Trening kombinacija aerobnog treninga i treninga snage (a na biciklu možete imati oba!) poboljšava insulinsku osetljivost, pa se obolelima od dijabetesa tipa 2 i preporučuje da se bave sportom!


Ovo je samo deo teksta. Ceo tekst možete pročitati na fitnessisfromvenus.com/ccbna/biciklom-do-zdravljaPODACI O FIRMI

Naziv: Bloggers Network
Adresa: Rajka Mamuzića 6
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: kontakt@bloggersnetwork.org.rs
Web: www.bloggersnetwork.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed