Kako naučiti djecu da zavole zdravu hranu

Beograd, 24. Mart 2014. PR Objave: Obaveštenje -

Kako nauÄiti djecu da zavole zdravu hranu

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Hana Kazazović je napisala veoma zanimljiv tekst: Kako naučiti djecu da zavole zdravu hranu Pročitala sam milion puta kako prehrambene navike stičemo u djetinjstvu i da od toga šta i kako jedemo kao mali zavisi naš čitav život. Nisam pretjerano vjerovala u to, moram priznati, a onda sam počela razmišljati o tome kako se danas hranim, prvenstveno šta najviše volim da jedem i ipak moram potvrditi da u tome itekako ima istine.

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Hana Kazazović je napisala veoma zanimljiv tekst:

Kako naučiti djecu da zavole zdravu hranu

Pročitala sam milion puta kako prehrambene navike stičemo u djetinjstvu i da od toga šta i kako jedemo kao mali zavisi naš čitav život. Nisam pretjerano vjerovala u to, moram priznati, a onda sam počela razmišljati o tome kako se danas hranim, prvenstveno šta najviše volim da jedem i ipak moram potvrditi da u tome itekako ima istine.

Ne znam da li je kod svih tako, ali kad pomislim na djetinjstvo, ja se uvijek prvo sjetim Jaffa keksa. Dok nisam krenula u školu čuvala me baka, a Jaffu mi je tata donosio s posla kad bi dolazio po mene. Uopšte nije neobično što meni Jaffa izaziva lijepe emocije, radost i sreću zbog susreta sa ljudima koje volim. I danas mi je omiljeni slatkiš, a kombinacija narandža i čokolada su mi vrsta božanstva. Nema te samokontrole koja mi može pomoći kad se nađem u njihovoj blizini.

Drugo sjećanje mi je moje ime napisano od krompira, kao pomfrit. To je tata imao običaj praviti jer sam bila dijete koje nije voljelo da jede. Slično kao i sa Jaffom - danas mi je pomfrit putovanje u djetinjstvo. Na prvi zalogaj se pretvorim u malu Hanu oko koje svi skaču, ugađaju joj i mole je da pojede nešto.

Mene nisu tjerali da jedem batinama, ali su isprobali sve ostale metode. Čak i onu da me puste da ne jedem dok sama ne budem tražila. Nekih 15-ak sati kasnije je mama bila u panici i natjerala me da pojedem bilo šta jer nisam pokazivala da bih mogla uskoro ogladniti. Prepričava se kako sam jednom pitala kad ćemo praznik proslaviti tako što nećemo apsolutno ništa jesti. U tom periodu je meni to bila idealna varijanta slavlja. Uopšte nisam shvatala što su svi toliko zapeli sa tim jelom i zašto je ono tako važno.

Za ručkovima sam uvijek mrljavila, pa su mi znali odrediti do koliko sati od početka ručka mogu jesti, a nakon toga mi se sklanjao tanjur. Trebam li napominjati da to nije dalo rezultate i da mi uopšte nije bilo u interesu da požurim? Nakon jednog ručka sam sa tatom bila u parku i dok sam se igrala on je vidio da nešto žvaćem. Pošto mi nije ništa davao prepao se i natjerao me da to ispljunem. Ispostavilo se da je u pitanju bio komad mesa koji sam žvakala od ručka, nekih 3 sata najmanje, bez da sam ga progutala.

Danas znam koliko je za funkcionisanje organizma i život uopšte važna hrana koju jedemo i trudim se koliko god mogu da se hranim zdravo. Jedem puno povrća i voća kojeg volim zahvaljujući mami koja me ipak naučila da jedem sve. Ali lagala bih kad bih rekla da mi je lako, posebno kad se nađem pred iskušenjima poput slatkiša ili na primjer pomfrita. Bez obzira što znam koliko nisu dobri i koliko ću se nakon njih osjećati tromo, napuhano, bezvoljno i još svašta nešto - često ne uspijem da odolim. I mislim da je ključni problem u tome što oni kod mene izazivaju lijepe emocije. Znate ono kad osjetite neki miris i u sekundi ste na nekom ljepšem mjestu? E tako to bude kod mene. I znam da nisam jedina, odnosno da mnogi imaju slične probleme.

Zbog toga sam imala i nekoliko pitanja za pedijatricu Maju Šunjić Karač, da mi i sa stručne strane pokuša objasniti kako se nositi sa problemima ishrane kod djece.

Majo, pročitala si moja iskustva, pa da se nadovežemo na njih - da li sam u pravu kad kažem da je moj najveći problem povezivanje konkretne hrane sa lijepim emocijama?

Slažem se. Hrana je poslije zraka naš prvi kontakt sa životom i uglavnom je povezana sa nekim ugodnim događajem i doživljajem. Hranu nam u prvim godinama života nude najbliže, bliske, drage, poznate i osobe od povjerenja. Ta sjećanja se utiskuju u našu memoriju kao uglavnom prijatna. Ne bih ga nazvala problemom sve dok se u vraćanju "ukusu djetinjstva i sreće" možemo kontrolisati...

 

Ovde se može pročitati ceo tekst www.bosanka.net/kako-nauciti-djecu-da-zavole-zdravu-hranuPODACI O FIRMI

Naziv: Bloggers Network
Adresa: Rajka Mamuzića 6
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: kontakt@bloggersnetwork.org.rs
Web: www.bloggersnetwork.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed