Priče Petkom: Po (kalorijskoj) ljestvici gor i dol :)

Beograd, 04. Februar 2014. PR Objave: Obaveštenje -

PriÄe Petkom: Po (kalorijskoj) ljestvici gor i dol :)

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Tadeja Bjažević je pisala na temu - Kalorije, tekstu Priče Petkom: Po (kalorijskoj) ljestvici gor i dol :) U našoj se kući ne spominje riječ dijeta. Verbum non gratum. Što ne znači da smo nesvjesni potrebe za istom. Umjesto nje koristimo sintagmu, svojevrsni eufemizam „morali bismo prestati“. Što je zapravo i daleko bliže istini. Morali bismo prestati s nekim navikama i/ili količinama u kojima te navike prakticiramo.

U sklopu akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria blogerka Tadeja Bjažević je pisala na temu - Kalorije, tekstu

Priče Petkom: Po (kalorijskoj) ljestvici gor i dol :)

U našoj se kući ne spominje riječ dijeta. Verbum non gratum.

Što ne znači da smo nesvjesni potrebe za istom. Umjesto nje koristimo sintagmu, svojevrsni eufemizam „morali bismo prestati“.

Što je zapravo i daleko bliže istini. Morali bismo prestati s nekim navikama i/ili količinama u kojima te navike prakticiramo.

Čitav život se patim s prekomjernom težinom i igram s njom yo-yo, u kojem u pravilu prije ili poslije pobijedi ona. Ni genetika mi baš nije sklona, a babi Kati ne bih zamjerila da mi je umjesto sklonosti debljanju, ostavila u nasljeđe plave oči. :) Kad sam debela svi tvrde da sam pljunuti tata, kad smršavim kunu se da sam ista mama. :)

Ono što nikada nisam radila, brojanje je kalorija i kalorijske vrijednosti namirnica i jela. Zaključila sam da si od takvog brojanja, mogu još samo uz kile priskrbiti i solidan OKP. Kad jednom shvatiš, a ako si debljanju sklon shvatiš vrlo rano, što te deblja, a što ne, preostaje samo izbjegavanje određene hrane ili uzimanje iste u apotekarskim količinama ne bi li gaduru prekomjerne težine pobijedio ili barem sveo u prihvatljive okvire.

A bilo je perioda kad sam u tom nadmudrivanju, opako vodila.

I ima nečeg, upravo ovisničkog, u osjećaju kad ti poispadaju ključne kosti. :)

Međutim, meni to ne uspijeva onako lako, kao što je to nekima dano. Moguće je, ali uz doista minimalne količine hrane, gotovo apotekarske, i uz višesatno dnevno bavljenje sobom u smislu vježbanja i svega pripadajućeg, čak do granice trapljenja.
No, ako to nije nešto što vam je prirodno i radite to samo zato što morate, prije ili poslije i od toga se umorite i koliko god vam one ključne kosti i još niz bonusa pride, čine gušt, to postaje kontraproduktivno, a vi grintavi i opsjednuti time da zato što ste nešto pojeli, morate dva ili tri sata izvoditi bijesne gliste da to potrošite. Uz takav režim rijetko vam ili nikada ostaje vremena za bavljenje stvarima koje ne uključuju fizičku aktivnost u kojoj se plazi jezik do poda i znoj može žmikati. I nažalost, uz sav trud koji ulažete godinama da bi se s time srodili, to prirodno ne postane i negdje u sebi doživljavate to kao samonametnuti policijski režim. Jer zapravo ste konstantno željni one ugode koju određena hrana, pojedena u slobodnim količinama, ili barem malo više od mizernih količina, u vama izaziva. Kompenziranje takve ugode, ugodom koju pruža osjećaj da u dućanu možete ući u gotovo sve što poželite, da vas nigdje ništa ne žulja, da ste sami sebi lagani ili barem laganiji, ima svoj rok trajanja. Jer kila više ili manje, ne čini vas sretnijima ni pametnijima i ne mijenja bitno stvari u životu ili ih barem nikad nisu mijenjale kod mene. Niti jedna kardinalno važna stvar u mojem životu nije se dogodila u mršavim ili mršavijim vremenima, baš obrnuto.
Jedino se u tim periodima nikad nisam bavila hobijima koji su iziskivali manje fizičke aktivnosti i kretanja, a i kuhanje sam svodila na nužno.

Ali ako se pritom hranom i pripremom hrane pokušate i poluprofesionalno baviti, muke su upravo Tantalove.

 

Ovde se može pročitati ceo tekst http://doubletkitchen.blogspot.com/2014/01/price-petkom-po-kalorijskoj-ljestvici.htmlPODACI O FIRMI

Naziv: Bloggers Network
Adresa: Rajka Mamuzića 6
Grad: Novi Sad 21000
e-mail: kontakt@bloggersnetwork.org.rs
Web: www.bloggersnetwork.org.rs

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Zajednička izjava o završetku projekta Coca-Cola Bloggers Network Adria

Regionalni projekat Coca-Cola Bloggers Network Adria završava se nakon tri izuzetno uspešne godine... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed