Preduzetništvo mladih u Srbiji ima perspektivu

Beograd, 21. Novembar 2012. PR Objave: Najava -

Preduzetništvo mladih u Srbiji ima perspektivu

Debata "Perspektive preduzetništva mladih", koja je održana danas u okviru obeležavanja Evropske nedelje malih i srednjih preduzeća i Nedelje preduzetništva, u organizaciji Erste Banke, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Smart kolektiva, pokazala je da preduzetništvo mladih, uprkos brojnim problemima koje su rezulat globalne ekonomske krize i slabosti lokalne ekonomije ima perspektivu, ali i da mlade treba ohrabriti i na adekvatan način edukovati...

Debata "Perspektive preduzetništva mladih", koja je održana danas u okviru obeležavanja Evropske nedelje malih i srednjih preduzeća i Nedelje preduzetništva, u organizaciji Erste Banke, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva i Smart kolektiva, pokazala je da preduzetništvo mladih, uprkos brojnim problemima koje su rezulat globalne ekonomske krize i slabosti lokalne ekonomije ima perspektivu, ali i da mlade treba ohrabriti i na adekvatan način edukovati kako bi prepoznali i razvili svoje preduzetničke sposobnosti.

Tokom debate u kojoj je učestvovao i Vlajko Senić, državni sekretar u Ministarstvu finansija, mladi preduzetnici su istakli da očekuju veću podršku države pre svega kroz kreiranje stimulativnog poslovnog ambijenta. "Započeti biznis u Srbiji je hrabro imajući u vidu globalne i lokalne prilike. Vlada Republike Srbije svojim delovanjem nastoji da prati potrebe preduzetnika kako bi stimulativno delovala na oporavak domaće privrede. Vlada je već donela brojne mere kako bi podstakla preduzetništvo i taj trend će biti nastavljen. Iako deluje kao stereotip, od izuzetne je važnosti da kao društvo pružimo podršku mladim preduzetnicima, jer oni zaista jesu deo naše, nadam se, lepše budućnosti."

Uprkos tome što se procenjuje da je nezaposlenost među mladima od 25 do 34 godina čak 33 odsto, pri čemu je taj procenat najviši među fakultetski obrazovanim mladim ljudima, rezultati nedavno sprovedenih istraživanja pokazuju da bi čak 40 odsto mladih u Srbiji ipak radije odabralo sigurno i manje plaćeno radno mesto, nego pokrenulo svoj sopstveni biznis. Samo 33 odsto bi započelo neku vrstu preduzetništva, a čak 74 odsto misli da je to suviše rizično. Ovi rezultati nedvosmileno pokazuju da je neophodno izvršiti sistemski zaokret kada je u pitanju razvoj preduzetništva kod mladih u Srbiji.

Na debati su se ipak mogli čuti i mladi ljudi koji drugačije razmišljaju. "Važno je znati da postoji neko ko te podržava u tvojoj ideji, jer ima dosta mladih koji samo ideju za biznis i imaju, a nemaju predstavu na koji način bi je ostvarili. Lično, uvek razmišljam pozitivno i mislim da svako ko je mlad i ima ideju ne treba da sedi skrštenih ruku", rekao je Miloš Milisavljević, mladi preduzetnik inovativnog biznisa "Stawberry energy", koji se bavi istraživanjima novih izvora energije. Sonja Ilić, mlada preduzetnica koja je pre četiri godine pokrenula kompaniju za proizvodnju reklamnih šibica "Match and Art", smatra da su za uspeh od ključne važnosti kontinuirana edukacija, ali i za umrežavanje, a na osnovu svog iskustva kao ključne probleme poslovanja u Srbiji navela je visoke doprinose na zarade zaposlenih i valutu plaćanja, koja se često ne poštuje.

Andrea Brbaklić, izvršna direktorka u Erste Banci, istakla je kao jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju mladi preduzetnici pristup finansijskim sredstvima, naglasivši da je pružanje podrške razvoju preduzetnišva među mladima strateško opredeljenje Erste Banke. "Statistika pokazuje da samo tri od deset pokrenutih biznisa bude uspešno. Erste Banka nastoji da projektima koje pokreće i podržava, tu statistiku značajno unapredi. Prošle godine smo, kroz program "Superstep" finansirali sedam biznis planova sa 24 hiljade evra. Zahvaljujući dodatnoj podršci koja je obuhvatila sve segmente poslovanja, a ne samo obezbeđivanje finansijskih sredstava, svi podržani projekti su se pokazali kao uspešni. Ove godine Erste Banka će kroz "Biznis mladih Srbije" sa 100 hiljada evra finansirati projekte mladih preduzetnika do 35 godina starosti, po povoljnim uslovima."PODACI O FIRMI

Naziv: Erste Bank a.d. Novi Sad
Adresa: Bulevar Milutina Milankovića 11b
Grad: Beograd-Novi Beograd 11070
Web: www.erstebank.rs
Tel: +381 (0) 11 201 5010

Više...

Ključne reči

erste banka, preduzetništvo, erste

POVEZANI SADRŽAJI

Predavanje na temu Kako do posla u 21. veku održano je za srednjoškolce grada Kragujevca

U petak 24. marta, u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, održano je predavanje na temu "Kako do posla... Više...

Škole u Aranđelovcu dobile su svoje primerke knjiga

Ekonomsko - ugostiteljska škola "Slobodan Minić" bila je domaćin na predavanju "Kako do posla... Više...

Predavanje u Kruševcu održano je pred 250 učenika

U sredu, 15. marta održano je predavanje Dragana Varagića, jednog od autora knjige “Kako do posla... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed