Više od polovine stanovništva u CIE redovno ostavlja novac na stranu, ali se i plaši inflacije

Beograd, 29. Oktobar 2012. PR Objave: Najava -

Više od polovine stanovništva u CIE redovno ostavlja novac na stranu, ali se i plaši inflacije

Štednja je važna za tri četvrtine stanovništva u CIE; štedne knjižice i štednja u stambenim štedionicama su najpopularniji proizvodi. Poljaci i Slovaci su šampioni u štednji u CIE i ostavjaju na stranu 15% odnosno 12% mesečnih prihoda Austrijanci, Nemci i Česi slede sa 9%, pa Britanci sa 7%. Većina stanovništva u CIE bi se zadužila samo radi kupovine stana ili kuće.

Najnoviji Štedni barometar Erste Grupe za CIE, koji je danas objavljen, pokazuje da je štednja važna za tri četvrtine stanovnika u CIE. "U poređenju sa pre nekoliko godina, štednja je značajno dobila na važnosti za većinu stanovnika u našem regionu. To je dobra vest, pošto će pomoći da se uspori rast zaduženosti domaćinstava i pomoći da se poveća likvidnost u finansijskom sektoru", kaže Martin Škopek, direktor sektora za poslove sa stanovništvom Erste Grupe. Svaki drugi stanovnik u CIE je navikao da redovno ostavlja novac na stranu. Dve trećine Čeha, Slovaka, Mađara, Rumuna, Hrvata i Srba štedi čim ima malo raspoloživog novca.

Većina ispitanika u okviru istraživanja kaže da štedi radi stvaranja finansijske rezerve, za penziju, radi kupovine ili renoviranja doma. Poljaci i Slovaci su šampioni štednje u regionu i ostavljaju na stranu 15% odnosno 12% mesečnih neto prihoda, a za njima slede Austrijanci, Nemci i Česi sa 9%. Poređenja radi, Britanci su uštedeli samo 7% u prvoj polovini 2012. godine, iako je njihov nivo prihoda uglavnom stabilan.

Štedne knjižice i štednja u stambenim štedionicama su najpopularniji proizvodi

Austrijanci i Česi nisu značajnije reagovali na činjenicu da su njihove vlade osetno smanjile subvencije stambenim štedionicama u okviru paketa mera štednje. Zahvaljujući tome, 67% Austrijanaca i više od polovine čeških štediša ostaju verni štednji u stambenim štedionicama. Međutim, tri četvrtine štediša u CIE se brine da će njihove lokalne valute devalvirati i da će se zbog toga štednja manje isplatiti u budućnosti. Skoro tri četvrtine Poljaka, Austrijanaca i Nemaca se brine zbog visoke inflacije i pada kupovne moći.

Nizak nivo zadovoljstva sa aktuelnim nivoom štednje u CIE u odnosu na Austriju i Nemačku

Samo 20 do 30% građana CIE je zadovoljno iznosom koji su trenutno u stanju da uštede, u odnosu na više od polovine Austrijanaca ili Nemaca. Najmanje zadovoljni su Ukrajinci, pa zatim Srbi i Mađari. Ova percepcija je u skladu sa finansijskom situacijom u kojoj se ljudi nalaze. Dok većina Austrijanaca i Nemaca vidi svoju ličnu finansijsku situaciju kao dosta dobru, samo 16% stanovnika CIE je zadovoljno svojom finansijskom situacijom. Njih 40% kaže da je njihova situacija "osrednja".

U nominalnim iznosima, Nemci su na prvom mestu (178 EUR ušteđeno mesečno), pa slede Austrijanci (164 EUR), Poljaci (90 EUR), Slovaci (83 EUR) i Česi (78 EUR). Barometar otkriva prilično veliki jaz, s obzirom na to da Mađari, Ukrajinci, Srbi, Hrvati, Crnogorci i Rumuni ostavljaju na stranu manje od 50 EUR mesečno.

Srednjoročno gledano, više od pola Čeha, Slovaka, Mađara, Rumina, Hrvata i Srba veruje da će kroz pet godina štedeti isto ili više nego danas. 25% Britanaca je reklo da očekuju da će štedeti manje u trećem kvartalu 2012. godine, a skoro polovina (49%) je rekla da se iznos neće promeniti. U ovom trenutku, 8 od 10 Srba, Rumuna i Mađara se oseća lično pogođenim negativnom ekonomskom situacijom u svojoj zemlji, dok manje od polovine
Čeha i Austrijanaca oseća uticaj globalne finansijske krize.

Većina stanovništva u CIE bi se zadužila samo radi kupovine stana ili kuće

"Više od pola stanovnika CIE kaže da je veoma pažljiva kada se radi o zaduživanju. Većina bi se zadužila samo radi kupovine stana ili kuće i odlučila bi se za bankarski kredit ili bi pozajmila novac od porodice", objašnjava Škopek. Međutim, nedostatak novca nije pokvario neke tradicije. Skoro trećina Poljaka kaže da bi uzela kredit ili otplaćivala u ratama kada se radi o pokrivanju troškova svadbe.

Od banaka se očekuje da obezbede finansijsku edukaciju

Više od pola ispitanika u svih 12 zemalja u kojima je anketa sprovedena smatra da je nedovoljno informisana o finansijskim temama. Skoro dve trećine Čeha i Slovaka smatra da bi deca trebalo da uče kako da barataju novcem najkasnije u osnovnoj školi. Ogromna većina stanovnika u CIE želi da bude bolje informisana o ekonomiji i finansijama uopšte.
Svaki drugi Rumun smatra da je veoma važno da se banke angažuju u finasijskoj edukaciji kako odraslih tako i dece. Skoro 90% svih ispitanika smatra da bi banke trebalo da ponude odraslima mogućnost da unaprede svoje znanje o finansijskim i ekonomskim
temama.PODACI O FIRMI

Naziv: Erste Bank a.d. Novi Sad
Adresa: Bulevar Milutina Milankovića 11b
Grad: Beograd-Novi Beograd 11070
Web: www.erstebank.rs
Tel: +381 (0) 11 201 5010

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Jedinstveni koncept doniranja štednjom

Povodom Nedelje štednje, Mirabank promoviše jedinstvenu poruku - "Štednjom doniramo". Ovaj pionirski... Više...

Ekskluzivna ponuda za štednju u Piraeus banci

Povodom ovogodišnje Nedelje štednje, Piraeus banka je pripremila tradicionalno dobre uslove za... Više...

Sberbank Srbija počela godinu s porastom depozita od 46 odsto - Intervju sa Marijanom Vasilescu, članom IO Sberbank Srbija

Sberbank Srbija zabeležila je u prvom kvartalu ove godine rast depozita od čak 10,5 milijardi dinara... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed