Sistem evropskog patenta omogućava racionalizaciju prijavljivanja, ispitivanja i izdavanja patenta

Beograd, 13. Maj 2011. PR Objave: Najava -

Sistem evropskog patenta omoguÄava racionalizaciju prijavljivanja, ispitivanja i izdavanja patenta

Danas se u Beogradu završava dnodnevni skup o Evropskom patentu u organizaciji Zavoda za intelektualnu svojinu, a uokviru projekta "Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije", koji finansira Evropska unija u vrednosti od 2.2 miliona evra, a sprovodi Evropski zavod za patente.

Danas se u Beogradu završava dnodnevni skup o Evropskom patentu u organizaciji Zavoda za intelektualnu svojinu, a uokviru projekta "Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije", koji finansira Evropska unija u vrednosti od 2.2 miliona evra, a sprovodi Evropski zavod za patente.

Značajno je napomenuti da je Srbija 1. oktobra prošle godine postala 38. država članica Evropske patentne organizacije, u svetu najvećeg i najuspešnijeg regionalnog sistema za zaštitu pronalazaka iz oblasti tehnike.

"Srbija je u oktobru prošle godine postala članica Evropske patentne organizacije, što je pored olakšanog postupka podnošenja prijava za zaštitu pronalazaka u zemljama članicama ove organizacije omogućilo bolji pristup ogromnom potencijalnom tržištu za naše pronalazače i preduzeća. Seminar je prilika da se privredni i akademski subjekti, kao i pravni zastupnici upoznaju sa evropskim patentnim sistemom, radi svoje dobrobiti, kao i pospešivanja privrednog razvoja Srbije", izjavila je Branka Totić, direktorka Zavoda za intelektualnu svojinu, otvarajući skup.

Sistem evropskog patenta omogućava racionalizaciju prijavljivanja, ispitivanja i izdavanja patenta. Srpska preduzeća, naučne institucije i pronalazači mogu da zaštite svoje pronalaske širom evropskog tržišta podnošenjem jedne prijave patenta Evropskom zavodu za patente, preko Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Jolanda San Hoze, prvi sekretar i šef sektora delegacije Evropske unije u republici Srbiji potvrdila je da Srbija čini važne napore u unapređenju pravnog okvira za patente i da Evropska Unija veoma ceni uložene napore. "Iako je zakonodavstvo ključni element ovog kompleksnog sektora, samo prava implementacija i upotreba zakona od strane firmi i pronalazača uticaće na pravi način na napredak i ekonomski razvoj. Od velike važnosti biće i komunikacija sa glavnim partnerima, kao i njihovo učešće u ovom procesu", naglasila je Jolanda Sah Hoze.

Na održanom skupu, poseban naglasak dat je edukaciji domaćih korisnika patentnog sistema, u koje se ubrajaju pronalazači, istraživači i privredni subjekti. Učesnici su upoznati sa postupcima priznavanja evropskih i nacionalnih patenata, a u cilju podrške razvoju inovacija i njihovoj primeni u privredi Srbije.

Među značajnim učesnicima skupa su bili Kim Finila, predsednik Evropskog patentnog instituta, dr David Jelerčić, direktor projekta ispred Evropskog zavoda za patente, Armin Zelner, šef sektora za profesionalne zastupnike sa Evropske patentne akademije, Kajsa fan Overbejk, patentni ispitivač Evropskog zavoda za patente, koji su govorili o postupcima priznavanja patenata i drugi.PODACI O FIRMI

Naziv: Zavod za intelektualnu svojinu - Republika Srbija
Grad: Beograd
Web: www.zis.gov.rs
Tel: 011 20 25 836

Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed