Kako uvesti posebno računovodstvo i finansijsko izveštavanje za nedobitne organizacije u Srbiji?

Beograd, 06. April 2011. PR Objave: Najava -

Kako uvesti posebno raÄunovodstvo i finansijsko izveÅ¡tavanje za nedobitne organizacije u Srbiji?

Po načinu na koji moraju da podnose finansijske izveštaje, u Srbiji se udruženja ne razlikuju od preduzeća. Bez obzira na to što su neprofitne organizacije, u postojećem obračunskom sistemu u Srbiji, udruženja su u pogledu knjigovodstvenih obaveza, sadržaja i formata izveštavanja, u svemu izjednačene sa privrednim društvima i ostalim pravnim licima koja stiču profit.

Po načinu na koji moraju da podnose finansijske izveštaje, u Srbiji se udruženja ne razlikuju od preduzeća.

Bez obzira na to što su neprofitne organizacije, u postojećem obračunskom sistemu u Srbiji, udruženja su u pogledu knjigovodstvenih obaveza, sadržaja i formata izveštavanja, u svemu izjednačene sa privrednim društvima i ostalim pravnim licima koja stiču profit. Kako bi ubrzale rešavanje ove situacije, Građanske inicijative su 5. aprila 2011. godine u Medija centru u Beogradu, predstavile publikaciju "Mogućnosti uvođenja posebnog računovodstva i finansijskog izveštavanja za nedobitne organizacije u Srbiji".

Važeći Zakon o računovodstvu i reviziji u velikoj meri otežava i komplikuje rad nedobitnih organizacija (NDO) i način na koji sastavljaju i podnose finansijske izveštaje s obzirom na to da one ne pripadaju državnom sektoru i sprovode aktivnosti koje se tiču zaštite ljudskih prava, afirmacije demokratskih, humanističkih, ekoloških vrednosti itd. S tim u vezi finansijski stručnjaci: Milan Negovanović, Ivan Antić i Srđan Stošić sastavili su predlog izmena ovog zakona u kome predlažu poseban konti okvir po kome će NDO podnositi finansijske izveštaje.
Na samom početku, Dubravka Velat, zamenica direktora Građanskih inicijativa je istakla da postoje tri izvora iz kojih se NVO u Srbiji finansiraju a prvi su državna sredstva: "Osim iz državnog budžeta, NVO se "samofinansiraju" i to je mogućnost koju je uveo novi Zakon o udruženjima po kome udruženje može obavljati registrovanu privrednu delatnost kojom stiče sredstva za ostvarivanje svojih statutom predviđenih ciljeva. To otvara novu temu za udruženja u smislu vođenja knjiga, prikazivanja tih prihoda i vođenja poslovnog računovodstva.", rekla je Velat i dodala da je treći izvor finansiranja filantropija (individualna, privatna davanja) koja su u zemljama u tranziciji veoma mala, osim u Rumuniji.

"Nema razloga da udruženja ne dobiju svoj posebni kontni okvir, posebno ako se ima u vidu da je poseban kontni okvir dat bankama, osiguravajućim društvima, investicionim fondovima zbog njihovih specificnosti.", istakao je Milan Negovanović iz Privrednog savetnika naglašavajući da bi drugačiji kontni okvir u velikoj meri olakšao sprovođenje aktivnosti i smanjilo rashode kako nedobitnim organizacijama, tako i državi.

Od 2004. godine nevladine organizacije su stavljene u istu ravan sa preduzećima bez uvažavanja njihovih specifičnosti i razlika. Negovanović je istakao da izjednačavanje u računovodstvenom smislu ima dosta negativnih posledica: "Prva je ta da su povećani transakcioni troškovi za ljude koji rade na knjigovodstvenim poslovima u NVO sektoru. Druga posledica je ta da, iako većina NVO ne plaća porez na dobit, računovodstveni propisi to oslobođenje ne tretiraju, pa sve NVO moraju da vode knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva i dostavljaju finansijske izveštaje Agenciji za privredne registre".

Srž predloga izmena Zakona o računovodstvu i reviziji, koji ulaze u okvir predstavljene publikacije, je da se malim organizacijama civilnog društva omogući da svoje knjige vode po sistemu prostog računovodstva a da se za udruženja koja moraju da vode knjige po sistemu dvojnog računovodstva propiše poseban kontni okvir, kao što to imaju banke, penzioni i investicioni fondovi, itd... Predlog će zvanično biti prosleđen Ministarstvu finansija na razmatranje.

Prisutni su bili zainteresovani za pitanja poreza na poklon od 2,5% koji je od skoro ukinut ali u vezi sa ovim oslobođenjem ipak postoji problem za koji mnoga udruženja ne znaju, pa je o tome započeta diskusija na samom događaju. Ukoliko je donacija koju je nedobitna organizacija primila veća od 30 000 din u toku jedne godine, udruženje to mora prijaviti poreskoj upravi koja odlučuje da li će ta suma biti oslobođena poreza ili ne. Ovo je novina sa kojom mnoge NVO nisu bile upoznate.

Predstavljena publikacija je prva analiza te vrste u Srbiji. U njoj je dat komparativni prikaz računovodstva i finansijskog izveštavanja u državama u okruženju i šire. Obrađen je i primer Hrvatske u kojoj još od 1993. postoji poseban model finansijskog računovodstva za nedobitne organizacije, da bi u narednim godinama samo bio usavršavan u cilju jednostavnijeg i lakšeg funkcionisanja udruženja.

Ovaj događaj, kao i publikacija, realizovani su u sklopu projekta "Inicijativa za zastupanje civilnog društva (Civil Society Advocacy Initiative - CSAI)", koji je podržan od strane ISC/USAID-a, kao i projekta "Stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj OCD u Srbiji-II faza", kog finansira Britanska ambasada u Beogradu.PODACI O FIRMI

Naziv: Građanske inicijative
Adresa: Simina 9a
Grad: Beograd 11 000
Tel: 011/2625 942
Kontakt osoba:
Ime: Jelena Ožegović
Funkcija: Odnosi sa javnošću
Tel: 011/2625 942
e-mail: jelenao@gradjanske.org

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Okupljanje ženskih lidera iz tehnoloških oblasti

Cilj i misija WiTS jeste da otkrije i okupi žene iz svih visoko-tehnoloških grana poslovanja u... Više...

Svečano otvaranje programa YouthBuild i diskusija o obrazovanju

Najveći problemi mladih u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu su nezaposlenost, siromaštvo i manjak... Više...

Predstavljanje konkursa za omladinske volonterske akcije u Obrenovcu

Predstavljanje konkursa za omladinske volonterske akcije "Imaš ideju? Evo ti novac - sprovedi je"... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed