Stopa piraterije u svetu se povećava

Beograd, 10. Novembar 2010. PR Objave: Saopštenje -

Stopa piraterije u svetu se poveÄava

U 2009. godini ukupna stopa piraterije u svetu je bila 43%, što je za 2% više od 2008. Oko 100 mil. dolara su godišnji gubici srpske privrede kao posledica softverske piraterije.

Tokom dvodnevne konferencije na temu zaštite softvera pravima intelektualne svojine, koja se održava u Beogradu u okviru regionalnog programa zaštite prava industrijske i intelektualne svojine, za region zapadnog Balkana, izneti su validni podaci koji jasno ukazuju na značaj i neophodnost sprovođenja radikalnih mera u suzbijanju piraterije.
Prema iznetim podacima, vrednost piratskog softvera je 51,4 milijarde $. Na svakih 100$ legalnog softvera prodatog prošle godine, dodatnih 75$ je prodato preko piratskih kanala. Tokom prošle 2009. godine, zabeležena je stopa piraterije u Srbiji od 74%, što je za 2% manje u odnosu na prethodnu (2008).

Gubici srpske privrede zbog piraterije su veliki. Smanjenjem piraterije za 10% srpski budžet bi prihodovao 29 miliona američkih dolara. Posledice nesuzbijanja piraterije kod nas su otežano priključivanje EU i Svetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO), kao i razvoj organizovanog kriminala. Poželjna stopa piraterije u Srbiji bi bila manja od 60%.
Primer iz Rusije govori da je otvoreno 9.000 novih radnih mesta zahvaljujući smanjenju piraterije od 5% samo u 2008. godini. Trenutna stopa piraterije u Rusiji je 67%, a u poslednjih pet godina uspeli su da je smanje za 16%.

Smanjenje za 1% godišnje softverske piraterije u svetu donelo bi IT industriji novih 20 milijardi američkih dolara. U narednih pet godina planira se novih 450 miliona korisnika interneta u svetu što preti daljem povećanju ukupne stope piraterije u svetu.PODACI O FIRMI

Naziv: Zavod za intelektualnu svojinu - Republika Srbija
Grad: Beograd
Web: www.zis.gov.rs
Tel: 011 20 25 836

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Zajednički front protiv krivotvorenja i piraterije

U Beogradu se danas završava dvodnevna konferencija na temu "Saradnja između organa za sprovođenje... Više...

Napori na iskorenjivanju krivotvorenja i piraterije u Republici Srbiji

U okviru projekta "Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda za intelektualnu svojinu... Više...

Privatni i društveni sektor u zajedničkoj borbi protiv piraterije

Smanjenje piraterije za 1 procenat doneće 1200 novih radnih mesta, jedan je od podataka iznetih... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed