Pravo na intelektualnu svojinu u domenu zaštite softvera

Beograd, 04. Novembar 2010. PR Objave: Saopštenje -

Pravo na intelektualnu svojinu u domenu zaštite softvera

U okviru regionalnog programa zaštite prava industrijske i intelektualne svojine za region zapadnog Balkana, Zavod za intelektualnu svojinu organizuje konferenciju u trajanju od dva dana (9. – 10. novembar) na temu prava na intelektualnu svojinu u domenu zaštite softvera u saradnji sa Evropskim patentnim zavodom.

U okviru regionalnog programa zaštite prava industrijske i intelektualne svojine za region zapadnog Balkana, Zavod za intelektualnu svojinu organizuje konferenciju u trajanju od dva dana (9. – 10. novembar) na temu prava na intelektualnu svojinu u domenu zaštite softvera u saradnji sa Evropskim patentnim zavodom.

Glavna tema ovog skupa je patentna zaštita pronalazaka u čije nastajanje je uključen računar, računarska mreža ili drugo sredstvo programiranja. Takođe, u pitanju je pronalazak čiji se bar jedan element realizuje delom ili u celosti pomoću računarskog programa. To konkretno mogu biti različiti info pultovi sa računarskim programima, zatim medicinski i telekomunikacioni, kao i drugi uređaji koji funkcionišu uz pomoć računarskih programa. U okviru programa skupa će biti razmatrano pitanje pravne zaštite Open Source metode.

Podjednaka pažnja će biti posvećena sprovođenju prava intelektualne svojine u oblasti softvera kao i različitim metodama pravne zaštite kompjuterskih softvera.
Dvodnevni skup je namenjen proizvođačima softvera, organima za sprovođenje prava i zaštite u ovoj oblasti, pre svega, tržišnoj inspekciji i policiji, kao i zainteresovanoj poslovnoj i medijskoj javnosti.

Cilj konferencije je, pre svega, podizanje svesti o značaju zaštite softvera za opštu dobrobit društvene zajednice, samih proizvođača kao i krajnjih korisnika, a sve to u cilju unapređenja i razvoja privrede i podsticanja inovacionih aktivnosti u ovoj oblasti.
Programom konferencije je predviđena i edukacija o sprovođenju prava intelektualne svojine. Posevan naglasak biće dat na specifične probleme i otvorena pitanja koja oblast sprovođenja prava nosi sa sobom, a sve u cilju pružanja podrške razvoju softverske industrije i borbi protiv piraterije u Srbiji.

Predsedavajući ovog skupa, koji će okupiti prestižne stručnjake iz oblasti zaštite softvera iz cele Evrope, je dr David Jelerčić, direktor IPA regionalnog programa za zemlje zapadnog Balkana i Tursku ispred Evropskog zavoda za petente.

Pored njega, među značajnim učesnicima skupa su dr Ralf Nek, advokat, koji će govoriti o načinima patentne zaštite kompjuterskog softvera u Evropi, kao i o izumima koji se baziraju na računarima, a koji podležu ili ne podležu patentnoj zaštiti.

Dr Sajmon Dejvis, takođe advokat, svoje izlaganje bazira na pokretu Open Source i razlikama između zaštite softvera patentom i autorskim pravom, kao i o praktičnim pitanjima licenciranja softvera.

O pirateriji u oblasti softvera govoriće Georg Hernleben, direktor saveza za poslovni softver za centralnu i istočnu Evripu.

Program dvodnevnog skupa je priložen kao poseban dokument.

Ljubazno vas molimo da svoj dolazak potvrdite.

Ukoliko ste posebno zainteresovani da prisustvujete određenom predavanju, molimo vas da nam se javite kako bismo vam obezbedili posebno mesto u sali.PODACI O FIRMI

Naziv: Zavod za intelektualnu svojinu - Republika Srbija
Grad: Beograd
Web: www.zis.gov.rs
Tel: 011 20 25 836

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Srbija znatno unapredila svoj sistem zaštite intelektualne svojine i značajno povećala potencijal za članstvo u EU

Danas je u hotelu Hajat održan svečani skup povodom završetka sprovođenja EU projekta "Podrška... Više...

Tokom protekle dve godine više od 5000 ljudi prošlo obuku iz oblasti intelektualne svojine

Povodom završetka nacionalnog projekta "Podrška osnivanju Edukativno-informativnog centra Zavoda... Više...

Stopa kriminala smanjena za više od 20%

Mikajlo Tijanić, šef odseka za suzbijanje kriminala u oblasti intelektualne svojine MUP-a Srbije... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed