Stević ne startuje u drumskoj trci na Šampionatu sveta u Melburnu

Beograd, 02. Oktobar 2010. PR Objave: Saopštenje -

SteviÄ ne startuje u drumskoj trci na Å ampionatu sveta u Melburnu

Međunarodne biciklistička unija (UCI) zabranila je srpskom reprezentativcu Ivanu Steviću da startuje u drumskoj trci za elitu na Šampionatu sveta u Melburnu 3.oktobra.

Međunarodne biciklistička unija (UCI) zabranila je srpskom reprezentativcu Ivanu Steviću da startuje u drumskoj trci za elitu na Šampionatu sveta u Melburnu 3.oktobra.

Biciklistički savez Srbije je, prema odluci saveznog selektora prijavio takmičare i organizovao odlazak naše reprezentacije na Svetsko prvenstvo u Melburn.

U sastavu ekipe, a po izboru selektora, bio je i Ivan Stević za koga se znalo da je vođen postupak pred Sudom za arbitražu u sportu u Lozani. S obzirom da savez nije dobio nikakvu informaciju, obratili smo se Svetskoj biciklističkoj federaciji (UCI) 13. septembra da bismo saznali da li ima zabranu učestvovanja i kakav ima status. Do polaska reprezentacije nije stigao odgovor i naša reprezentacija je u sredu 22. septembra u 13.05 Jatovim avionom odletela na put. U 13.47 istog dana Biciklistički savez Srbije je dobio mejl od UCI-ja sa kompletnom dokumentacijom iz koje se vidi da je Stević bio kažnjen od Arbitražnog suda u Lozani sa dve godine zabrane učestvovanja na trkama samo u Italiji i da mu je kazna istekla 17. septembra 2010. godine. Istovremeno UCI je zatražio od BSS da pokrene postupak protiv Ivana Stevića po osnovu odluke Arbitražnog suda.

S obzirom da u celom slučaju ima dosta nejasnoća, a pogotovu što Steviću niko nije zabranio nastup na trkama koje su pod ingerencijom UCI-ja i gde su prisustvovali međunarodni komesari, da mi kao federacija nismo dobili nikakvu informaciju, uputili smo UCI-ju zahtev 27. septembra za dodatno objašnjenje, ali do danas ga nismo dobili. Selektor reprezentacije Čubrić je u ličnom kontaktu sa predsednikom UCI-ja dobio potvrdu da Stević ne može da startuje na Svetskom prvenstvu bez drugih objašnjena.

Biciklistički savez je po nalogu UCI-ja započeo postupak i zatražio je od Ivana Stevića izjavu koju očekujemo da dobijemo kada se vrati sa puta. Po dobijanju izjave organi saveza će poslati kompletnu informaciju sa odlukom u UCI od koga očekujemo konačno razrešenje slučaja.

U taboru reprezentacije Srbije u Melburnu, neverica i čuđenje zbog ovakvog postupka UCI:
- Razgovarao sam sa predsednikom UCI Patrikom Mekvejdom, koji mi je potvrdio da Stević ne može da vozi na SP i rekao da je UCI tražio da BSS otvori postupak protiv Stevića, koji je u septembru 2008. kažnjen dvogodišnjom zabranom takmičenja samo na trkama u Italiji, odlukom Suda za arbitražu u sportu u Lozani. Njemu je, inače, ta suspenzija istekla 17. septembra ove godine, ali je UCI, iz samo njima znanih razloga, retroaktivno otvorio slučaj, iako je na suđenju u Lozani advokatski tim Stevića saopštio da se posle odluke Suda za arbitražu u sportu "UCI neće više angažovati i oglašavati u ovom slučaju". Stević je očajan, UCI ga je pustio da vozi dve godine na svim trkama u svetu, pobeđivao je i peo se na postolje a našao je tek uoči SP da ga obavesti da će se protiv njega voditi još jednom postupak– iznenađen je i ogorčen selektor reprezentacije Srbije Radiša Čubrić.

Stevića je Olimpijski komitet Italije (KONI) u septembru 2008. pošto je navodno zaključio istragu iz 2004. kaznio doživotnom zabranom takmičenja, jer je navdno naš olimpijac bio umešan u aferu "Oil for drags" kada je osuđen italijanski doktor Santućone i još desetak trenera i takmičara zbog "posedovanja, korišćenja i prodaje nedozvoljenih preparata i poseta dr Santućoneu".

U hotelskoj sobi, koju je Stević delio sa još tri vozača tima, pronađeni su nedozvoljeni preparati u policijskoj raciji dok je ekipa bila na trci. Stevića i njegov tadašnji klub policija nikada nije obavestila o raciji, niti je, pošto je 2005. otišao u SAD ikada dobio pozive za saslušanje u Italiji. Normalno je vozio, pobedio na B šampionatu sveta u Kejptaunu 2007. i u etapi na trci ekstra kategorije u Džordžiji, učestvovao na OI u Pekingu i KONI nikada ni preko institucija (UCI, BSS...) nije pokušao da ga kontaktira.

Stević se žalio Sudu za arbitražu u sportu i u martu 2009. je proces zaključen pooništenjem odluke o doživotnoj zabrani takmičenja. Steviću je, od svih optužbi ostala jedna "za posedovanje sa namerom da koristi nedozvoljene preparate" i presuda KONI je prinačena na dvogodišnju zabranu takmičenja u Italiji.

UCI se, potom, nije oglašavao, Stević je normalno vozio i takmičio se na trkama na kojima su bili i komesari UCI, pobeđivao i peo se na postolje, osvojio titulu šampiona Balkana, pobedio u etapi na "Oko Bugarske"...

U celom ovom slučaju ima mnogo pitanja za UCI a veoma malo odgovora. Na nesreću, kola su se slomila na Steviću... 

Jovan Zekavica 87. u drumskoj trci na SP za vozače do 23 godine

U Melubrnu je po lepom vremenu održana trka za vozače do 23 godine. Srpski reprezentativac Jovan Zekavca, koji vozi za Partizan Srbiju a matični klub mu je Borac iz Čačka, osvojio je 87. mesto sa 8,52 minuta zaostatka u odnosu na pobednika Australijanca Majkla Metjuza koji je stazu od 159 kilometra (deset krugova) prešao za 4:01,23 časova (prosek 39,5 km na čas). Postao je prvi Australijanac šampiona sveta u ovoj kategoriji u istoriji. Drugo mesto u sprintu grupe od 46 biciklista, pripalo je Johanu Degenkolbu (Nemačka), dok su dve bronzane medalje, takođe prvi put u istoriji šampionata sveta, dodeljene Tejloru Finiju (SAD) inače pobedniku trke na hronometar i Žilijenu Bovinu (Kanada). Čak ni foto finiš nije uspeo da odredi ko je treći a ko četvrti i UCI je pribegao jedinom pravičnom rešenju... Trku je završilo 97 biciklista, 25 je odustalo.

- Zekavica je odlično vozio do finiša, kada jednostavno, nije "imao noge" da uhvati glavnu grupu. Trka je bila teška, u svakom krugu je otpadalo po nekoliko biciklista. Očekivao sam nešto bolji plasman, nadam se da je iz ove trke izvukao pouke. Njemu je ovo prva sezona  u seniorima, lane je bio junior i pokazao je da ima potencijal- rekao je selektor Čubrić. – Problem sa Stevićem nas je sve dobro uzdrmao, ali se borimo da ga prevaziđemo i da Žolta Dera i Hasanovića dobro pripremim za trku u eliti u nedelju.PODACI O FIRMI

Naziv: Biciklistički savez Srbije
Adresa: Terazije 35
Grad: Beograd 11000
e-mail: office@bss.rs
Web: www.bss.rs
Tel: +381 (0)11 32 34 616

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Sve spremno za Planet Bike MTB prvenstvo Srbije u Košutnjaku 21. jula

Dokazivali su se na domaćim i međunarodnim megdanima tokom sezone, ali potvrda forme i dominacija... Više...

Tri prva mesta Zorana Živkovića

Zoran Živković, biciklista kragujevačke Ciklomanije, osvojio je čak tri prva mesta na trkama... Više...

Marko Ćurčić pobedio na Novogodišnjem ciklo krosu

Marko Ćurčić, biciklista beogradskog "Progresiva" pobedio je u generalnom plasmanu u kategoriji... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed