U Rekovcu održan drugi međunarodni likovni sabor

Jagodina, 06. Juli 2010. PR Objave: Saopštenje -

U Rekovcu održan drugi meÄunarodni likovni sabor

Ovogodišnji održani likovni sabor u Levču okupio je preko trideset stvaralaca iz zemlje i inostranstva. Na likovnom saboru slike su govorile više od reči, a reči su bile samo hvalospevi o vrsnim stručnjacima koji su ove godine izložili svoja dela u Rekovcu.

Ovogodišnji održani likovni sabor u Levču okupio je preko trideset stvaralaca iz zemlje i inostranstva. Na likovnom saboru slike su govorile više od reči, a reči su bile samo hvalospevi o vrsnim stručnjacima koji su ove godine izložili svoja dela u Rekovcu.

Međunarodni likovni sabor – Levač 2010, dokazao je da su Levčani pravi domaćini i pravi poštovaoci umetnosti. Za razliku od prošlogodišnjeg sabora ove godine učestvovalo je duplo više učesnika a kuriozitet su bili mlađi učesnici apsolventi sa fakulteta primenjenih umetnosti. Rekovac je bio poprište likovnog stvaralaštva a kao takav sebi je da podstrek i nauk da se ova tradicija poštuje. Kolonija slikara iz Subotice, Novog Sada, Beograda, Vršca, Niša, Leskovca i Sofije posetila je Levač i upoznala sve njegove čari i lepote. Osim što su stvarali dela, slikari su imali priliku da tokom pet dana boravka upoznaju sve pitomine levačkog kraja.

Poseta od strane publike povodom drugog međunarodnog likovnog sabora bila je nezapamćena. Ljubitelji umetničkog stvaralaštva pratili su dešavanja na tri lokacije: slikanje na otvorenom, muzički program u sali Komiteta i galerijski manifest u biblioteci Dr Milovan Spasić.

Pod pokroviteljstvom  srednje škole u Rekovcu na čelu sa Darkom Vitićem, umetnici su boravili u Domu učenika koji se nalazi u Rekovcu. Celokupni likovni sabor potpomognut je i od strane Opštine Rekovac. Neki umetnici su po prvi put posetili Levač a po utiscima smo zaključili da im je želja da ponovo obiđu ovaj kraj Srbije.

Najpoznatija imena a inače gosti druge međunarodne likovne kolonije bilu su Zlatka Pentova, Marika David, Zoran  Aleksić, Vilhelmina Jovanović –  Volf, Emilija Nikolić, Milić Petrović, Bernard Ljubas, Jovica Davinić, Desimir Jevtić...

Iz susedne Bugarske, direktno iz Sofije, doputovala je akademska umetnica i profesorka na univerzitetu, grafičarka, Zlatka Pentova. Izjavila je da je fascinirana levačkom naivom i skulpturama od drveta Jovice Davinića.

- Impresionirana sam Levčom, priroda od koje čoveku zastaje dah. Zasenjena sam dobrotom ljudi i ne čudi me da svoj dar na veleleptan način pretaču u svoja dela. Pitomina Levča inspiriše na svakom koraku. Ovo mi drugi put da sam u Rekovcu, nadam se ne i poslednji – rekla je Zlatka Pentova koja kaže da je Bugarska uvek uz srpski narod i da ima puno prijatelja iz Srbije.

U galeriji rekovačke biblioteke, posetioci  su uživali u delima sa prošlogodišnjeg likovnog sabora – Levač 2009. Najbrojnije slike bile su dela proslavljenih srpskih umetnika, Miodraga Mikija Kamberovića i Ljubiše Jovanovića – Vulfa. Magistri umetnosti prezentovali su svoja najbolja ostvarenja a utisci sa sabora se ne zaboravljaju.

Dela Mikija Kamberovića ostavila su snažan utisak na posetioce likovnog sabora. Spontanost trenutka, motivi iz mrtve prirode i slike cveća nikoga nisu ostavili ravnodušnim.

Direktorka LUC-a, Vilhelmina Nina Jovanović - Volf, akademski grafičar, jedna je od od organizatora ovogodišnjih dana likovnog stvaralaštva u Rekovcu.

- Sva svoja dela bazirao je na motivima iz kraja koja zaokupljuju situaciju u najjužnijem delu naše zemlje. Patnja, stradanja a i borba za životom i htenje ka pobedom svojevrsni su spektakl ovog vrsnog umetnika sa Kosmeta – istakla je kćerka Ljubiše Jovanovića – Volfa. Neka od njegovih najpoznatijih dela koja su bila prezentovana na likovnoj koloniji su: Aleksandar, Stari Radivoje, Tvrđava, Jahač, Eros, Grešnica, Opstanak, Izgubljeni u vremenu, Motiv sa planine Vučje, Motiv sa Kukavice.

Marika David, likovna umetnica iz Subotice, svoja dela seceističkog manifesta na staklu izlagala je u mnogim svetskim centrima.

- Slike na staklu sa zlatnim i keramičkim motivima su moj alter –  ego. Moji vitraži izlagani  su u Kanadi, Dubaiju, Americi i Minhenu. Krunu moje karijere čine radovi na prozorima od 2.5 metra na dvorcu u Hajdukovu. Iz Levča ću poneti samo predivne utiske jer ono što sam doživela treba doživeti ponovo – rekla mađarska predstavnica na međunarodnom saboru u Rekovcu.

Kolektivni utisak umetnika je da se danas u Srbiji teško živi od umetnosti ali se svi nadaju da će se taj prag uskoro preskočiti. Međunarodni likovni sabor – Levač 2010 trajao je pet dana i ostaće upamćen po velikoj izložbi koja okupila puno eminentnih slikara a sve to propraćeno je od strane levačke publike.PODACI O FIRMI

Naziv: Likovno udruženje Centar
Adresa: Šantarovac bb
Grad: Jagodina 35272
e-mail: lucentar@gmail.com
Tel: 062/699-618

Više...

Ključne reči

Umetnost, slikari, likovni sabor

POVEZANI SADRŽAJI

Zašto je umetnost važna za razvoj deteta?

Danas kada obrazovanjem sve više dominiraju tabele na kojima se porede ocene i akademski učinak... Više...

DESIGN SHIFT vol.2. - Romantika u Ustanovi kulture Palilula

Galerija ALT u sardnji sa Ustanovom kulture Palilula,13. i 14. 02. 2013, od 15 – 21h organizuje... Više...

Srbija dobila Okean kreativnosti

Lansirana je platforma za promociju umetnosti, razmenu i saradnju. Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed