Otvaranje izložbe Ivana Šuletića "To be continued…"

Beograd, 09. Septembar 2009. PR Objave: Najava -

Otvaranje izložbe Ivana Å uletiÄa "To be continuedâ¦"

Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi "to be continued…", koja se 11. septembra u 19 sati otvara u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković, Ivan Šuletić predstaviće beogradskoj publici svoje radove nastale u proteklih godinu dana.

Na crtežima i slikama Ivana Šuletića vidljivo je polaženje od predmeta, koji biva apstrahovan (ali i skrajnut) postupkom svođenja na elementarne geometrijske oblike, ne gubeći u tom postupku svoju prepoznatljivost. Kocke, 3-D naočare i peščani satovi vrlo neuobičajeno kombinuju estetiku geometrijske stilizacije i minimalizma sa poetikom pop-arta.

Ivan Šuletić, u duhu modernističkih teorija o slici kao dvodimenzionalnoj plohi, likovno dolazi do rešenja koja se mogu uvrstiti u neki od navedenih pravaca. Pomeranje se, međutim, uočava u polazištu, u idejnoj potki koja nema ništa zajedničko ni sa modernizmom ni sa pop-umetnošću. Nakon što ga je likovno istraživanje dovelo do ideje o slici kao dvodimenzionalnoj površini, on počinje da uvodi treću dimenziju u sliku. Treća dimenzija za njega, međutim, nije prostor (odnosno iluzija prostora) kao što bi bilo normalno očekivati u vizuelnoj umetnosti, već on svojim slikama i onim što je na njima predstavljeno daje sugestiju protoka vremena, što potiče ne toliko iz likovnih eksperimenata koliko iz teorijskih i drugih razmišljanja o svrsi i ulozi slike/crteža.
Iako ova izložba ima onu vrstu samodovoljnosti koja je potrebna da bi se radovi izložili kao zaokružena celina, ona takođe predstavlja svojevrstan uvod u dalja likovna, teorijska i intelektualna istraživanja autora.

Ivan Šuletić rođen je 1982. godine u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u klasi Slobodana Roksandića. Pohađa specijalističke studije slikarstva na istom fakultetu kod profesora Čedomira Vasića. Učestvovao je na više grupnih izložbi u Beogradu i Srbiji. Živi i radi u Beogradu.PODACI O FIRMI

Naziv: Umetnički centar Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković
Adresa: Bulevar Kralja Aleksandra 71
Grad: Beograd 11000
e-mail: webmaster@unilib.bg.ac.rs
Web: www.unilib.bg.ac.rs
Tel: (+381.11) 3370-509

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

Učenici BIS organizovali izuzetno uspešnu godišnju izložbu fotografija

U Britanskoj internacionalnoj školi Klub fotografije postoji već pet godina i mesto je gde učenici... Više...

Dela Save Šumanovića i Nadežde Petrović izložena u tržnom centru

U okviru nacionalne kampanje Zaječarskog piva, "Otvorimo zajedno Narodni muzej", proteklog vikenda... Više...

Izložba povodom obeležavanja "Nacionalnog dana bez duvana"

Povodom obeležavanja 31. januara, "Nacionalnog dana bez duvana", Institut za javno zdravlje Srbije... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed