Mokranjčevi dani

Negotin, 06. Avgust 2009. PR Objave: Najava -

MokranjÄevi dani

Festival "Mokranjčevi dani" biće održan od 11. do 16. septembra u Negotinu, rodnom gradu velikog srpskog kompozitora i dirigenta Stevana Stojanovića Mokranjca (1856-1914), a okupiće u takmičarskom programu domaće i vokalne umetnike iz Makedonje, Slovenije, Hrvatske, Rumunije i Mađarske.

U okviru pratećeg programa 44. "Mokranjčevih dana", duvački kvintet Beogradske filharmonije premijerno će izvesti festivalsku narudžbinu "15 rukohvata po Stevanu", čiji je autopr Zoran Hristić.

Festivalski program osmislila je selektorka Branka Radović, muzikolog i muzički kritičar, a tradicionalno je na tragu Mokranjčeve muzike, preodevene u ruho današnjice, saopštio je Dom kulture Negotin, organizator 44. "Mokranjčevih dana".

Među učesnicima, koji će tokom takmičarskog dela programa - natpevavanja, obavezno morati da izvedu Mokranjčevu XV Rukovet, najavljeni su mađarski Hor "Mecsek" iz Pečuja (dirigent Atila Kertes), "Ipavska" iz Slovenije (Matijaš Šček), riječki Hor "Rijeka primorja" (Darko Đekić), "Canticum Novum" iz Beograda (Stefan Zekić) i makedonski hor "Vardar" iz Skoplja (Ilija Atanos).

Festival će tradicionalno početi zajedničkim nastupom horova - učesnika "Natpevavanja", koji će izvesti Mokranjčevu Šestu rukovet, zvanično će ga otvoriti ministar kulture Nebojša Bradić, uz pozdravnu reč gradonačelnika Negotina i besedu.

Među učesnicima 44. "Mokranjčevih dana" biće i lokalna etno grupa Marinika, kao i Vasil Hadžimanov Bend i mađarski Hor Jazz Voices, koji će izvesti obrade Mokranjčeve muzike, te prošlogodišnji pobednik natpevavanja horova - hrvatski "Rondo Histriae".

Gostovaće i Pozorište na Terazijama, mjuziklom "Cigani lete u nebo", a u završnici će se predstaviti i Romafest Gypsy Dance Theatre iz Rumunije.

U okviru 44. "Mokranjčevih dana", biće održana i naučna tribina posvećena stogodišnjici filmske muzike, koju će moderirati Sonja Marinković, a povodom 60 godina Jugoslovenske kinoteke, najavljena je i prezentacija Mokranjčeve muzike na filmskom platnu.

Filmsku muziku izvešće i Beogradski revijski orkestar, pod vođstvom dirigenta Nenada Pročkovića.

Najavljeno je i poetsko veče (M. Bećković, D. Erić, P. Zubac, T. Mijović), kao i veče posvećeno kamernoj muzici slavne kompozitorke Ljubice Marić, čiji se jubilej - stogodišnjica rođenja, obeležava ove godine u Srbiji nizom manifestacija, a uključen je i na UNESCO-vu listu godišnjica 2009.

Biće otvorena i izložba slika nedavno preminule Olje Ivanjicki, kao i izložba "Eho muzike" Likovne kolonije Vratna, a najavljen je i izlet u selo Mokranje, gde će nastupiti dečji hor RTS-a.

Mokranjac je u svoje vreme bio progresivni Evropejac, teoretičar, organizator muzičkog života, osnivač i utemeljivac institucija, a istovremeno kompozitor duboko ukorenjen u kulturno nasleđe i baštinu.

Koristeći ljudski glas kao najraskošniji instrument, Mokranjac nije bio samo utemeljivač horske muzike u Srbiji, već i najprecizniji muzički hroničar svog vremena.

Rodni Negotin mu je sačinio legat organizujući festival "Mokranjčevi dani" od 1966. godine, najstariji festival te vrste muzike u Srbiji.

Mokranjac je najveći deo života proveo u Beogradu, a umro je kao izbeglica u Skoplju na početku Prvog svetskog rata.

Mladi Mokranjac je tokom redovnog školovanja u Negotinu, Zajecaru i Beogradu pouke o muzici dobijao površno i neredovno. Ipak, imao je prilike da sluša raznovrsno narodno pevanje i crkveno pojanje, tada još izuzetno živo u usmenoj tradiciji.

Gimnazijsko školovanje nije mu bitno olakšalo sticanje znanja o muzici.

Uz podršku i pomoć Prvog beogradskog pevačkog društva i uz državnu stipendiju, studije muzike je započeo u Minhenu (1879), a nastavio i dovršio u Lajpcigu i Rimu. Po povratku u Beograd (1887) postao je dirigent crkvenog hora Kornelije Stanković i Prvog beogradskog pevačkog društva.

Za Beogradsko pevačko društvo, koje je pod njegovim rukovođenjem ispisalo zlatne stranice svoje istorije, ostao je vezan do kraja života i kao dirigent i kao kompozitor.

Kao kompozitor, Mokranjac je dosledno išao putem negovanja nacionalnog muzickog stila, koji je u srpskoj muzici polovinom 19. veka započeo Kornelije Stanković, a sa pođednakim žarom radio je i na polju svetovne i na polju crkvene muzike.

Realistički je sagledao prilike u Beogradu i tadašnjoj Srbiji, pa se opredelio za horsko a capella stvaralaštvo, koje je u toj sredini imalo i slušaoce i izvođače. Crkvenom pojanju je bio posvećen celog života, a slušao ga je i učio još kao dete u negotinskoj crkvi. Na njegovom beleženju je radio više od jedne decenije, a rezultat su tri obimne knjige notnih zapisa.

Na osnovu tradicionalnih napeva, pisao je horsku duhovnu muziku od studentskih dana do kraja života. Na temeljima narodne umetnosti stvorio je muzička dela neprolazne vrednosti, a delujući kao dirigent, izveo ih je u mnogim gradovima Evrope i Balkana.

Vek i po od rođenja Mokranjca obeležen je 2006. godine, a tom slavnom kompozitoru bile su posvećene i 38. Beogradske muzičke svečanosti (BEMUS).PODACI O FIRMI

Naziv: Dom kulture Stevan Mokranjac
Adresa: Trg Đorđa Stanojevića 5
Grad: Negotin 19300
e-mail: dkmokranjac@gmail.com
Web: www.mokranjcevi-dani.com
Tel: 019/543-676

Više...

POVEZANI SADRŽAJI

BeGeVege festival

BeGeVege je prvi, i trenutno jedini, veganski festival zdravlja, veganske ishrane i miroljubivog... Više...

Heineken organizuje besplatan prevoz za NOVI elektronski festival - Heineken Dance park

HEINEKEN Srbija i Dance Park obezbedili su besplatan prevoz iz Beograda i Novog Sada do Dance Park... Više...

Otvoren Međunarodni festival kulture "Rusko Cveće"

Jubilarni X Međunarodni festival kulture "Rusko Cveće" u organizaciji Ministarstva kulture Ruske... Više...

Objavite vest

USLUGE

  • Informacije o uslugama saznajte putem e-mail adrese redakcija (at) probjave.com.

Detaljnije informacije...


Zaboravili ste lozinku?   Besplatna registracija
RSS Feed RSS Feed